Allt du behöver veta om slipstenar

Slipstenen är ett verktyg du använder för att slipa dina knivar - och en riktigt bra investering om du vill hålla dina knivar vassa för livet.

Men om du är ny i slipstenens värld kan du snabbt bli överväldigad. Här blir du introducerad till olika typer av stenar, slipvinklar, kornstorlekar och olika metoder. Läs med medan jag guidar dig genom allt du behöver veta.

I den här artikeln stöter jag på följande:

  • Vad är en slipsten?
  • Vad betyder de olika kornstorlekarna - och när ska du använda de olika?
  • Hur slipar man knivar med slipstenar?
  • Varför vinkeln är så viktig när du slipar dina knivar

Med det på plats, låt oss dyka lite djupare ned i vad en slipsten egentligen är.

Vad är en slipsten?

Slipningssten är, som namnet antyder, en sten som används för att slipa knivar. De finns i olika material och kornstorlekar.

Alla slipstenar från Gastrotools tillverkas industriellt. Det betyder att de har en bättre och mer enhetlig kornstorlek än om de vore gjorda av natursten.

Precis som med sandpapper, det finns olika grader av hur fint de slipar. Ju lägre siffra (till exempel # 500), desto grövre slipsten. De grova stenarna används för att räta ut knivkanten, och sedan används de fina stenarna för att slipa knivarna helt vassa.

Slipstenarna på Gastrotools har två sidor med olika kornstorlekar.

Om du inte har slipat dina knivar på länge rekommenderas det att du börjar med en grov sten, så att knivkanten är helt uträtad och sedan jobbar dig upp till en finare och finare sten.

Använder du rätt vinkel?

Håll dina knivar i rätt vinkel när du använder slipstenar. Vinkeln beror på dina knivar.

Alla våra knivar på Gastrotools ska slipas i cirka 15-20 grader efter önskemål. Om du har klassiska västerländska knivar i köket behöver de vanligtvis slipas i 20 grader, medan de japanska knivtyperna ofta slipas i en mindre vinkel.

Hur man slipar knivar på en slipsten

Steg 1: Lägg din slipsten i vatten

Innan du använder din slipsten, lägg den först i en skål med vatten i 5-10 minuter. Anledningen till detta är att vi måste undvika att utveckla värme när vi slipar knivarna - och stenen måste hinna ta upp vattnet.

Värme gör nämligen att stålet blir mjukare och därmed inte kan hålla sig skarpt i lika lång tid. Härdningen förstörs om du inte är försiktig - om du lämnar in dina knivar för slipning i butik är det därför viktigt att du ber om en våtslipning.


Steg 2: Slipa knivkanten på den grova sidan

Nu tar du din våta slipsten och lägger den fina sidan nedåt i den medföljande gummifoten så att den står stadigt på bordet.

Håll sedan din kniv i en 15-20 graders vinker och tryck lätt på toppen av bladet och "dra" ner den över slipstenen.

Upprepa detta 10 gånger och gör samma sak på andra sidan av kniven. När du slipar kniven på ena sidan kan du ofta känna när den slipas ordentligt på motsatt sida. Det känns som en liten ojämnhet om du försiktigt känner på kanten med tummen.

För att ta bort detta, slipa till sist kniven försiktigt en gång på varje sida av bladet innan du fortsätter till finare korn.

Steg 3: Vänd slipstenen och avsluta med den fina sidan

Håll igen din kniv i en vinkel på 15-20 grader, tryck lätt på bladet och dra ner den över slipstenen 10 gånger. Detta görs på båda sidor. *

*Du kan uppleva en grå vätska på din knivsten. Det här är rester av metallen - och du ska inte ta bort dem. Det hjälper bara att slipa kniven ytterligare.

Du kan upprepa denna övning på finare och finare slipstenar om du vill att dina knivar ska vara vassa som rakblad.

När du har slipat dina knivar, skölj slipstenen, låt den torka och packa undan den tills nästa gång du ska använda den.

Så vilken slipsten ska du välja?

Det finns naturligtvis flera alternativ. Om jag skulle åka till en öde ö där jag bara kunde ha en slipsten för mina knivar, skulle jag välja vår 500/1000 # slipsten. Grov 500 kommer att vara perfekt för att räta ut knivkanten, och 1000 # kommer att vara lämplig för att få en vass kniv.

Med det sagt, om jag inte skulle åka på en öde ö, skulle jag köpa en uppsättning med tre slipstenar, så jag alltid har de vassaste knivarna i lådan.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →