Dessa redskap hör hemma i köket

När matlagning är din passion kan du lätt fastna i alla möjligheter som finns gällande ny och spännande utrustning till ditt kök. Men ju duktigare du blir, desto mer medveten blir du om vilka redskap som du faktiskt använder i köket.

Så för att spara både din tid och pengar kommer jag här att ge dig en lista över de viktigaste redskapen som du bör ha i ditt kök.

Kom ihåg - köp hellre färre och kvalitetsredskap. Det blir du glad för i längden. 

En bra kockkniv - din bästa vän i köket

För en kock fungerar deras kockskniv som en förlängning av armen - och det är just detta verktyg de tillbringar mest tid med i köket. Gör sedan dig själv en tjänst att investera i en bra kockkniv som är vass och ligger bra i handen.

Du kan använda den för i stort sett alla skäruppgifter, och om du tar väl hand om den har du en kniv för livet.

Om jag skulle rekommendera en kniv som du borde investera i så är det vår Gyuto-kockkniv. Med 67 lager och hård kärnstål förblir det otroligt skarpt, och dess vaggskärning gör ditt arbete i köket lika enkelt som en vind.

Ett bra keramiskt järn

Det här verktyget är lite av en förlängning av ovanstående - och vi har till och med skrivit en hel artikel om varför du ska investera i ett slipstål, så vi håller det kort.

Men du behöver som sagt sköta och ta hand om dina knivar för att hålla dem vassa. Det gör du enklast genom att ge dina knivar några grova drag mot ett hårt slipstål. På så sätt tar du hand om knivkanten och dina knivar behöver inte slipas lika ofta.

En bra stekpanna som bara blir bättre med tiden

Som nämnt i början av artikeln - köp hellre få men bra redskap till köket. Och när du väl har skaffat dig en bra kockkniv är nästa steg att investera i en bra stekpanna.

När jag säger en bra stekpanna  menar jag inte en panna från matvarubutiken med ett tjockt lager teflon på.

Nej.

Jag menar en stekpanna som kan bli varm, få en sväng i ugnen och ge ditt kött helt rätt karamellisering. En sådan panna som bara blir bättre för varje gång du använder den.

En rejäl skärbräda i trä

En solid skärbräda är ett måste för alla kök som ska trolla fram en utsökt måltid.

I rubriken här skriver jag en rejäl skärbräda i trä. Det är ingen slump.

Oavsett hur bekvämt en billig och tunn skärbräda av plast kan vara, finns det en anledning till att du inte ser det i vissa restaurangers kök.

Skärbrädor av plast glider runt ditt köksbord och de kan trubba dina knivar.

Satsa istället på en tjock skärbräda i bra trä som ek eller valnöt. Du ångrar inte det.

En mortel eller kryddkvarn (och goda kryddor)

Bekvämt är inte alltid lika med god smak. Det bästa exemplet på detta, förutom frysta pizzor, är kryddor.

Skaffa dig en bra mortel och börja krossa färska kryddor i den, snarare än de färdiga kryddorna i matbutiken. Eller hitta en kryddkvarn som kan användas till mer än bara salt och peppar.

En bra mortel eller kryddkvarn håller livet ut och du får omedelbart mycket mer smak i maten.

Bonus: En utilitykniv

Om du redan har en riktigt bra kockkniv, ta en titt på den mångsidiga utilitykniven, som både kan fungera som en örtkniv, men också hantera några av skäruppgifterna där din kockkniv känns lite för stor.

Med ovanstående uppsättning kommer kommer ditt kök att kännas som ett riktigt restaurangkök - och maten kommer dessutom att smaka därefter. Grytor, durkslag, slevar och mycket mer är naturligtvis också en del av ditt kök, men jag vågar nästan anta att du redan har dem i köket. Detta var alltså de allra viktigaste elementen som jag menar ger ditt kök de bästa möjligheterna.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →