En introduktion till de olika köksknivarna

Här på Gastrotools hittar du en mängd olika knivar. Men när ska du använda kockkniven? Och kan du använda grönsakskniven till något annat än bara hacka grönsaker?

Allt det och mycket mer får du svar på här.

Kockkniv - kniven du kan använda vid 90% av köksarbetet

Kockkniven är kökets svar på en schweizisk armékniv. Du kan använda den för nästan allt arbete i köket. Beroende på vilken kockkniv du har hemma är bladet omkring 15-30 centimeter långt och har en "rak" rygg. Gemensamt för de flesta kokknivar är att de har ett gediget handtag som gör kniven bekväm att hålla i handen under en längre tid.

På Gastrotools säljer vi två olika kokknivar. Den mycket ”klassiska” Gyuto Chef's Knife och den asiatiska kniven, Santoku Chef's Knife.

Du kan använda kokknivar för 90% av allt arbete i köket - framförallt när du använder knivens blad när du skär. Dvs när du har knivbladet i skärbrädan och sedan använder knivens breda blad för att stötta sig mot dina knogar.

Kockkniven är den första kniven du ska investera i om du vill ha lite bättre utrustning i köket än vad du har idag.

 

Utilitykniven - en hybrid mellan ört- och kockkniven

Om vi ​​tar en titt på utilitykniven är det en liten smidig kniv som bäst kan beskrivas som en hybrid mellan en örtkniv och en kockkniv.

Vår modell har ett blad på 12 centimeter, vilket gör den idealisk för både hackning av lök och skärning av grönsaker, men den kan också användas för att bena fjäderfä, filéa fisk och arbeta med råvaror som du vanligtvis skulle använda en örtkniv till.

Det är en mindre kniv än en kockkniv, som för många kan göra det lättare att arbeta med i köket, och är därför ett bra alternativ till den mycket mångsidiga kockkniven.

Skalkniv - din bästa vän när du arbetar med grönsaker

En skalkniv är avsedd för arbetet som sker för hand. Med ett blad på 9 cm är den lätt att hantera, och du kan därför stå med örter och grönsaker och skära det i mindre bitar eller tunnare fruktskivor direkt i handen.

Med det sagt kan du också enkelt använda en örtkniv för arbetet på skärbrädan.

Grönsakskniv - perfekt till hackning

Om du inte har stått med en grönsakskniv i handen tidigare kan du snabbt bli överväldigad av dess lite våldsamma utseende. Men av alla knivar du kan komma i närheten av är grönsakskniven den säkraste eftersom den inte har en spets.

Grönsakskniven har ett brett blad som är 18 centimeter långt, vilket gör det lätt att skära. Slutligen är det värt att nämna att det stora, breda bladet gör kniven extra lätt att använda för dem som är nybörjare i köket.

Förskäraren - en mångsidig kniv

Förskäraren är vanligtvis känd för att "bara" vara den kniv som används för att göra snitt. Men det är lite synd.

Med ett långt, smalt blad kan din skärkniv användas för att skära grönsaker och din kockskniv.

Urbeningskniven - när du skär fisk, fjäderfä och kött

Vi pratade lite om det med utilitykniven, men om du vill att fjäderfä och fisk ska kunna tillagas helt rätt måste du även använda en urbeningskniv.

Den är gjord för ett ändamål - att bena ur och filera mat. Den har ett blad som är smalt och böjt (till skillnad från exempelvis utilitykniven som har ett helt styvt blad) vilket gör att kniven ligger väldigt säkert i handen när du använder den.

Brödkniv - ett klassiskt måste

Ja, brödkniven behöver inte den stora introduktionen. En brödkniv har ett typiskt tandat blad på 15-22 cm (vårt är 21 cm), och den används för att skära igenom olika typer av bröd och bakverk. Det tandade bladet gör att kniven lätt kan bryta igenom skorpan och skära exakt utan att förstöra insidan av bakverket du skär.

Som du kan se så finns det en hel del knivar som överlappar varandra och kan användas för flera olika funktioner. Av samma anledning har vi också tillverkat olika knivset som täcker olika behov. Se alla våra knivset här.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →