Knivhantering - lär dig hacka som en professionell kock

När du har skaffat dig en bra kökskniv (eller flera) är det viktigt att lära dig att hantera den. Inte bara så att du kan imponera på de andra som kanske står och tittar på dig medan du förbereder kvällens måltid. Men även för din egen skull och matens!

Korrekt knivhantering bidrar till att du inte skär dig själv - och med bra knivhantering kommer du också att kunna skära grönsaker och andra saker i lika stora bitar, så att du får en jämn tillagning.

Regel nummer ett när det gäller knivhantering kommer alltid att vara: Använd en vass kniv. Ge din kniv några drag på ditt keramiska skärpstål så är du redo.

Hur man håller kniven

Det är viktigt att du håller din kniv korrekt - och här måste du lära dig att behärska "The Pinch Grip". The Pinch Grip ger dig full kontroll över kniven, så att kniven (nästan) känns som en förlängning av din arm.

Hur man behärskar The Pinch Grip:
Ta tag i bladet med tummen och pekfingret precis framför bulten (där axeln och bladet möts). Använd vid behov också långfingret på knivbladet.

Nu när du har kontroll över greppet går vi igenom de följande fem steg som du behöver för att kunna behärska den grundläggande knivhanteringen.

 

De 5 stegen

1. Det grova snittet

För dig som läsare kan något av detta kännas självklart, men låt oss ta det säkra före det osäkra, så ingen kommer till skada.

När vi ska skära grönsaker är det första steget att de är helt rena och klara för användning. Därefter bör de skäras i stycken som vi kan arbeta med. En bra tumregel är att du ska skära dina grönsaker i bitar på max 10 centimeter.

Du kommer sällan att ha grönsaker i din maträtt som är längre - och det passar bra med det som är bekvämt att arbeta med när du står med en kockkniv.

2. Gör nu en platt botten

Gör nu en platt botten på grönsaken du arbetar med. I vårt fall kål.

Utan en fast botten kan dina grönsaker bli lite för rörliga, om du har en vass kniv till hands riskerar du att slinta med kniven utan det fasta underlaget.

Skär en plan botten och se till att grönsaken ligger bra och fast på skärbrädan, så att du säkert kan fortsätta arbeta med den.

3. Skär grönsaken i skivor

Nu går vi till det intressanta med knivhantering - steget där du lär dig att hacka säkert, effektivt och snabbt (utan rädsla för att mista ett finger).

Håll din grönsak på skärbrädan med tummen och lillfingret på varje sida. Du lägger de tre andra fingrarna ovanpå grönsaken - och böjer fingertopparna inåt så att kniven rinner längs dina knogar.

När du har tagit det här greppet kan du med dina knogar bestämma hur tjocka skivor du vill skära.

Nu kan du skära dina grönsaker i perfekta skivor. Vill du skära strimlor eller tärningar? Vänta bara - vi kommer in på detta precis nedanför.

4. Skär dina grönsaker i strimlor (julienne)

Om du behöver strimlade grönsaker till din rätt, stapla dina skivor ovanpå varandra och vänd dem 90 grader. Håll sedan grönsaken igen, enligt beskrivningen ovan, och "hoppa" upp och ner med din kniv medan du låter knogarna bestämma tjockleken.

Kom ihåg att fingertopparna alltid måste peka inåt.

Om din kockskniv har ett litet vaggblad som vår Gyuto har kan du alltid lämna knivspetsen i skärbrädan och köra upp och ner. Det ger dig bra säkerhet i början och gör det ännu säkrare för dig (och dina fingrar).

5. Hur man skär de perfekta tärningarna

Vi går nu till det sista steget - för dina grönsaker kan snart inte bli mindre.

Samla dina strimlor i ett bunt och håll fast dem som vi beskrivit tidigare. Skär nu på motsatt fog och se om du inte kan hacka ned dem till samma tjocklek som strimlorna redan har.

Detta ger dig perfekt fyrkantiga tärningar.

Är du i osäker på några av stegen vi har beskrivit ovan? Det är inte alltid lätt att lära sig skriftligt - lyckligtvis kan du se videon ovan, där Thomas Rode visar och beskriver det hela i praktiken. Bra jobbat!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →