Hela artikeln om slipstål

Vi älskar vassa knivar på Gastrotools. De gör arbetet i köket snabbare, säkrare, enklare och inte minst roligare. Men för att ha vassa knivar längre än den första månaden efter att du köpte dem måste du anstränga dig.

De flesta har bekantat sig med ett slipstål som på bilden här förut.

Men väldigt få människor vet hur man använder det på rätt sätt, hur ofta man ska använda det - och även om de använder rätt stål.

I den här artikeln kommer vi att ge dig svar på allt det och mycket mer. Så om du vill veta hur du håller dina knivar vassa som rakblad för resten av ditt liv? Läs vidare här.

Vad är ett slipstål?

Ett slipstål är ett verktyg du använder för att räta ut knivkanten på dina knivar. Det vill säga att de inte slipar (och slipar ner dina knivar), me ser till att dina knivar inte blir slöa.

Om dina knivar däremot behöver slipas kan du använda en knivslipare eller slipsten.

Slipstål består av en "slipstång" och ett bra handtag. Slipstången tillverkas i olika material. Det är viktigt att stålets hårdhet är lika hård eller hårdare än dina knivars stål så att de kan räta ut knivkanten.

På Gastrotools tillverkas våra knivar i extremt hårt stål, som har en hårdhet på 60 HRC. Det ställer höga krav på de slipstål som används och våra slipstål är därför tillverkade av keramik, som har en hårdhet på 67 HRC.


Vad är skillnaden mellan normalt slipstål och keramisk slipstål?

Skillnaden mellan slipstålen är metallen. Ett normalt slipstål är gjord av ett mjukare material, som är mjukare än våra knivar eftersom de är gjorda av japanskt stål, som är hårdare än normala knivar.

Ett keramiskt slipstål har alltså en markant högre hårdhet och kan därför användas på nästintill alla knivar som finns. Så om du vara på den säkra sidan, kan vi klart rekommendera att du investerar i ett keramiskt slipstål.


Sådan använder du ett slipstål

Vi har nästan alla provat att stå där. Men den stora kökskniven i den ena handen och slipsålet i den andra, och så testade man sig fram lite.

Men det behöver du inte.

Det viktigaste är inte att det går så snabbt som möjligt, men att du gör det ordentligt. Ju bättre du blir, desto snabbare kan du göra det i framtiden.

Håll en10-20 graders vinkel på din kniv och dra den ner över slipstålet. Kom ihåg att ge lika många drag på båda sidor av kniven. Svårare än så behöver det inte vara.


Hur ofta bör man använda ett slipstål?

Varje gång du tar fram din kniv borde du även ta fram slipstålet och ge kniven ett par dag på vare sida.

Så är har du säkrat att dina knivar håller sig så skarpa som möjligt. Om det är för mycket begärt, så borde du åtminstone prova att göra det en gång i veckan i alla fall.

Så håller din kniv längre, och blir markant enklare att arbeta med.

Andra tips för underhållning av dina knivar

Ett riktigt viktigt råd. När du vill skrapa bort saker från din skärbräda ska du vända kniven så att du inte skadar din kniv.

Om du vill ha fler tips om hur du tar hand om dina knivar har vi skrivit en hel artikel om just det ämnet. Läs den här.

Vill du investera i ett slipstål till ditt kök? Då kan du se våra keramiska slipstål här. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →