Stekpanna av Carbonstål - Skötselguide

När du har fått hem din stekpanna finns det en del förberedelser som du bör göra för att ta hand om pannan medan du bygger en naturlig non-stick yta.

I guiden här kommer vi att ge dig mycket grundläggande tips om hur du tar hand om din nya panna. Har du en gjutjärnspanna hemma gäller alla tips även för den.

Viktig information om din nya panna:

  • Läs vår skötselguide noggrant före användning
  • Pannan måste "brännas in" på en gasspis eller i ugnen före användning
  • Använd aldrig "POWER"-funktionen på induktionshällen och undvik snabba förändringar mellan kyla och värme - på så vis undviker du att pannan slår sig
  • Vid mottagande kan det finnas små ytliga repor i pannan - detta är helt normalt och reporna försvinner när du börjar använda pannan
  • Pannan är smord i olja i förväg för att undvika rost - detta är helt normalt och det behöver bara tvättas av innan den första behandlingen av pannan
  • Pannan blir bättre ju oftare den används - första gången du använder den ska du olja den väl så att den bygger upp sin naturliga non-stick-effekt

    Hur man får non-stick-effekten på pannan första gången

    1. När du tar emot stekpannan, skölj bort det skyddande skiktet på pannan med varmt vatten.
    2. Torka sedan av pannan med en hushållspapper.
    3. Häll sedan lite olja på pannan och fördela det jämnt över hela pannan. Ju jämnare det blir, desto finare blir den. Överflödig olja torkas bort, så att det bara ligger ett mycket tunt lager.
    4. Sätt in pannan i en ugn på 200-250 grader i en timme.
    5. Om du har en gasspis kan du placera din stekpanna på spisen och värma igenom den så att den får en gyllenbrun färg under uppvärmningen. Om du har induktion rekommenderar vi ugnsmetoden.
    6. Ta ut stekpannan och låt den svalna.
    7. Upprepa denna process 3-4 gånger. Då får din panna en jämn naturlig non-stick-beläggning.

    Använd linolja, sesamolja, solrosolja eller rapsolja för att bränna i pannan istället för den olivolja som du kan ha stående. Olivolja brinner vid för låg temperatur och ger därför inte den önskade effekten.

    När du tvättar pannan - tänk på

    Använd alltid varmt vatten och torka av det snabbt när du vill rengöra pannan.

    Sätt den sedan på spisen och värm den väl så att det inte finns vatten eller fukt kvar.

    Om du vill behålla din non-stick på pannan kan du smörja ytan med lite olja och "bränna" den i pannan efter att du har använt den.

    På så sätt kan du säkra att din stekpanna alltid behåller sin non-stick-effekt.


    Frågor och svar:


  • Min panna börjar se konstig ut jämfört med i början

    Det är ganska vanligt att din panna ändrar utseende. Både när du bränner oljan i den och när du använder den. Ju mer du använder den, desto mörkare blir den. Om du förbereder sura livsmedel, t.ex. tomater, kan detta lösa upp lite av din non -stick - i så fall upprepar du bara processen enligt ovan.

  • Om det ser "ojämnt ut" beror det på att ett tjockare lager olja har applicerats på vissa ställen.

  • Min panna är inte lika glatt som tidigare
    Om pannan börjar tappa sin non-stick, upprepa processen ovan några gånger. Då får den samma effekt igen.

  • Det är rost på min panna. Vad gör jag?
    Om du börjar se rost på pannan, ta det lugnt. Ta lite stålull och skrubba bort det. Bränn sedan olja i pannan igen - och den är så gott som ny.

  • Fungerar pannan på induktion, gas eller normala spisar?
  • Stekpannan kan användas på alla värmekällor.

    ← Äldre inlägg Nyare inlägg →