Köksknivar: Vilken kniv är bäst för dig?

Är det dags att utöka repertoaren med nya köksknivar? Om du ska investera i en ny kökskniv kan du snabbt överväldigas av urvalet. Idag finns det dessutom ett hav av köksknivar för ett hav av knivar för olika ändamål. Är du osäker på vilken kniv som är bäst för dig? Så är det en bra idé att läsa vidare här.

I denna artikel kommer jag att guida dig genom de olika knivtyperna du kan välja mellan - och sedan får du mina förslag på vilka som är de rätta att investera i.

Här på Gastrotools säljer vi upp till åtta olika knivar, så det är inte konstigt att du kan bli lite osäker på vilken som passar bäst till dina behov. Men oroa dig inte - när du väl har gått igenom guiden här bör valet (nästan) ge sig själv.

The basics: Vilken kniv ska jag börja med?

Man kommer riktigt långt med två knivar i köket - så länge de är de rätta. En bra kockkniv som klarar av cirka 90% av alla skäruppgifter och en bra utilitykniv som klarar resten.

När du behöver investera i en ny kniv bör du titta på vad du redan har i köket - och vilka behov du behöver täcka.


Tänk också på:

  • Vill du klara dig med så lite utrustning som möjligt?
  • Eller vill du ha en kniv för alla typer av uppgifter?

Om du vill ha minsta möjliga utrustning kan en kockkniv som vår Gyuto vara det perfekta stället att börja. Har du redan en bra kockkniv? Då leder jag dig vidare till vår Utilitykniv, som effektivt hanterar ett brett spektrum av uppgifter i köket.

Materialet spelar roll: Därför ska du välja en kökskniv av hårt stål

När du läser om de olika knivarna ser du säkert ofta att man talar om ”hårdhet” i stålet. Vi behöver inte ge dig den långa tekniska förklaringen av detta, men kort sagt, ju hårdare stål - desto längre håller det sig skarpt.

En billig kökskniv från din lokala matbutik har vanligtvis en hårdhet runt 54-55 HRC. Det betyder att den kommer att bli slö efter mycket kort tid.

Det är kolhalten som gör skillnaden.

En bra kökskniv är gjord av stål med hög kolhalt - det kan vara VG -10, som vi själva använder på Gastrotools. Det höga kolinnehållet gör att de håller sig skarpa mycket längre och kräver mindre underhåll. Hårdheten på dessa knivar ligger på cirka 60-62 HRC på Rockwell-skalan. (Rockwell -skalan är en internationell skala som mäter materialens hårdhet.)

Så varför var det just nu att du skulle välja en kökskniv med hårt stål?

Det ska du eftersom ingen av oss tycker det är särskilt kul att springa fram och tillbaka för att få våra knivar slipade hela tiden - och det slipper du om du går efter hårdstålsknivar.

Vilken kniv ska du välja? Det beror på vad du redan har

Om du vill börja om från början med att välja en bra kniv, måste du som sagt börja med en kockkniv. Här är märken som Gyuto eller Santoku utmärkta val.

När du har en bra kockkniv kan du utöka din samling med en utilitykniv eller en bra örtkniv.

När du väl har de två knivarna beror dina nästa köp på dina behov.

Är det du som står och skär steken för hemma? Då blir du nöjd med en bra förskärare som säkerställer det perfekta snittet.

Behöver du kanske något för att skära nybakat bröd på morgonen? Då kan det vara snarare en bra brödkniv du behöver titta närmare på.

Om du nu känner att du står och behöver lite av allt har vi faktiskt gjort tre olika paketlösningar.

The Essential Collection, The Complete Collection och The Ultimate Collection. Som namnen antyder tillgodoser de olika behov.

Innan du drar vill jag ber dig att aldrig göra såhär mot dina knivar

… Och innan vi avrundar den här artikeln vill jag bara be en sista bön.


Även om det kan vara frestande att bara slänga knivarna i diskmaskinen tillsammans med resten av disken efter en god middag, gör för guds skull inte det!

För det kan mycket väl vara så att vi har ansträngt oss för att välja de absolut bästa materialen i våra köksknivar - men sanningen är att även de bästa materialen slits ut med tiden, och den processen påskyndas något fruktansvärt om de får en tur i diskmaskinen. Så ta tag i diskborsten och ge dina knivar längre livslängd.

Undvik slöa köksknivar - läs vår guide om underhåll av dina älskade knivar här →

← Äldre inlägg Nyare inlägg →