Krossade kryddor vs. hela kryddor - vad smakar bäst?

Ska du använda krossade kryddor eller hela kryddor när du lagar mat? Och kan man verkligen märka någon skillnad? Vi tittar närmare på detta i denna artikel.

Krossade kryddor är vanligtvis det som du stöter på i din matvarubutik och det är därför detta de flesta har i sitt kök. Det är bekvämt och billigt - men det är inte det bästa valet om du är ute efter smaker.

Använd därför hela kryddor

Min tydliga rekommendation skulle vara att du använder hela kryddor varje gång du har möjlighet. Detta betyder dock inte att du ska slänga ned hela kryddor i maten.

Genom att använda en mörtel eller kryddkvarn kan du kombinera det bästa från två världar.

Precis som kaffe smakar dina kryddor mycket mer när de är nymalda. Som ett resultat kan du använda betydligt mindre av dina kryddor, medan smakprofilen är betydligt mer intressant.

Så fort kryddorna mals frigörs mycket oljor och aromer - och ju längre tid det tar innan du använder dem, desto mer smak förlorar kryddorna. Därför kommer dina färska, hela kryddor att smaka betydligt mer när de är nymalda än de torkade, färdigkrossade som du köper i butik.

Få mer smak i dina kryddor genom att rosta dem

I det salta köket kan du med fördel värma upp dina kryddor innan du använder dem i din maträtt. När du rostar kryddorna på pannan släpper du ut oljorna i kryddorna, vilket ger en mer genomträngande och komplex smak.

Så här gör du

Börja med att hälla ned dina krossade kryddor på pannan på medelvärme. "Skaka" pannan hela tiden, så att kryddorna är i rörelse hela tiden och inte bränns. Använd sedan kryddorna i din maträtt.

← Äldre inlägg