Den ultimata guiden: Så underhåller du dina köksknivar

När du väl har investerat i en bra kökskniv vill du nog att den ska hålla så länge och så bra som möjligt - gärna resten av ditt liv. Men det kräver att du underhåller din kniv.

Lyckligtvis är det inte så svårt och ofta krävs det bara att man bryter många dåliga vanor och börjar med några goda istället. Vi har tagit hjälp av den danska stjärnkocken Thomas Rode som vet hur man tar hand om sina knivar på bästa sätt.

Tips 1: Använd ett bra keramiskt slipstål

“När du tar fram dina köksknivar ska du ta som vana att alltid ge dem några drag på ett slipstål, och det är otroligt viktigt att det är ett keramiskt slipstål som används”

Anledningen till att du ska använda ett keramiskt slipstål är eftersom Gastrotools knivar är smidda av hårdmetall. Ett “normalt” slipstål har inte tillräckligt hög hårdhet för våra knivar. Vårt keramiska slipstål med en hårdhet på 67 HRC kan du dessutom använda på alla dina köksknivar och det hjälper dig att hålla dina knivar fräscha och vassa.

Köp vårt keramiska slipstål här →

Tips 2: Använd aldrig knivens egg för att skrapa av kött eller grönsaker från skärbrädan.

Detta tips är förmodligen både det enklaste och mest effektiva sättet att underhålla dina köksknivar. När du vill skrapa av kött eller kött från din skärbräda ner i stekpannan, kastrullen eller papperskorgen ska använda knivbladets baksida. På så sätt skonar du kniven och dess skarphet.

Tips 3: Förvara dina knivar ordentligt

Har du dina köksknivar liggande i en kökslåda? Det är ett stort no go! 

Det utsätter dina knivar för onödiga slag och repor som gör dem tråkiga i längden - och samma sak är till mångas förvåning om man använder en knivmagnet i metall.

Metallen på knivmagneter kan ge dina knivar repor och skav. Satsa istället på en knivmagnet i trä, då undviker du att skapa dina knivar och har dom alltid nära till hands. 

Skydda dina knivar - pröva vår knivmagnet i ek med plats för upp till 7 knivar  →

Tips 4: Diska aldrig dina köksknivar i diskmaskinen

Om du bara ska komma ihåg ett av dessa tips, så är det detta.

Diska aldrig dina köksknivar i diskmaskinen.

Oavsett hur lockande det kan vara så ska du aldrig diska dina knivar i diskmaskinen. Diskmaskinen sliter på knivens egg och utsätter kniven för onödig kemisk exponering. Även om knivarna är rostfria så riskerar du att knivarna korroderar och mister sin skärpa. 

Diska istället knivarna för hand med tvål och en mjuk borste.

Bonustips: Det är skillnad på stål och stål

Ovan ser ni mina viktigaste och bästa tips för att era knivar ska hålla länge och bevara sin skarphet. Men jag vill även avsluta med ett litet bonustips:

Om du vill ha köksknivar som håller sig vassa hela ditt liv måste du investera i en kökskniv av hårt stål. Knivarna som du vanligtvis hittar i matvarubutiken för några hundra kronor är tillverkade av mjukare stål och kommer därför bli slöa efter kort tid. 

Som sista tips vill jag därför rekommendera att du investerar i knivar av hårt stål. Till exempel som knivarna från Gastrotools, som är tillverkade av ett hårt japanskt stål.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →