Slipning av knivar - varför, hur och hur ofta?

En vass kniv gör ditt arbete i köket mycket lättare. Men hur ofta måste du slipa dina knivar? Och hur går det till egentligen?

Jag guidar dig igenom det här.

… Men först vill jag gärna förklara varför det är så att våra knivar är vassa varje gång vi använder dem.

Därför ska dina knivar vara vassa

Med en vass kniv i handen är det kniven och inte du som gör jobbet. Det vill säga att dina rörelser med kniven blir mer lugna. Kniven gör som du tänker göra - och den kommer därför inte att "glida" eller göra något oväntat som kan sätta dig eller dina fingertoppar i fara.

Dessutom säkerställer en vass kniv vackra snitt. Oavsett om du hackar grönsaker, skär kött eller brödskivor.

Knivar blir slöa med tiden

Oavsett hur starkt stål din kniv är gjord av, kommer den att bli slöare med tiden. Hur snabbt det händer beror på vad du använder den till, hur ofta du använder den, dess material och inte minst hur bra du tar hand om dina knivar.

Underhåll dina knivar med ett slipstål

Om du tar ett mikroskop och tittar på slutet av ditt knivblad, kommer du att kunna se många spår och ojämnheter i knivkanten. De uppstår helt naturligt när man använder knivarna.

Det bästa sättet att hålla knivarna vassa är att släta ut dessa spår med ett slipstål.

Det finns en anledning till att jag säger underhåll - inte slipning. För ett slipstål slipar inte - men det jämnar ut knivseggen  så att dina knivar håller sig skarpa. För att slipa dina knivar behöver du nämligen ett annat verktyg. Det tittar vi närmre på nu⤵

Detta behövs för att slipa dina knivar

Det finns flera sätt att slipa dina knivar. Du kan gå till en professionell butik och få slipat dem för en hundralapp per kniv. Du kan även köpa en riktig knivslip till hemmet, men det kanske känns lite overkill. Min personliga favoritmetod är att använda slipstenar.

Anledningen till att jag föredrar slipstenen framför en knivslipare är att den är mer skonsam mot kniven än en knivslipare.

En snabb introduktion till slipstenar

Vi har redan en hel artikel om slipstenar, så därför kommer jag bara Därför kommer jag i den här artikeln bara att ge en snabb introduktion.

Slipstenar kan ses som sandpapper för knivar. Den finns i olika kornstorlekar - vissa är väldigt grova och andra är finare. De grova slipstenarna används för att räta ut knivkanten (precis som ett slipstål) - och de finare används för att slipa knivarna.

Alla våra slipstenar på Gastrotools har två sidor - en grov och en finare.

För att lära dig att slipa dina knivar med slipstenar ska du kolla in vår guide där du lär dig allt om hur du väljer kornstorlek, slipvinkel och allt annat du behöver veta för att slipa dina knivar med slipstenar.

Hur ofta ska du slipa dina knivar?

Som tumregel, ta alltid fram ditt slipstål lika ofta som du tar fram din kniv. Ge det ett par strykningar och lägg tillbaka stålet i lådan.

När det gäller slipstenar räcker det ofta med två slipningar om året för att hålla knivarna skarpa, om du kommer ihåg att använda ditt slipstål regelbundet såklart.


För att se våra slipstenar, klicka här. Och om du inte har ett slipstål än, klicka här.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →