Ångkokta musslor med pastis och örter

De vackra danska blåmusslorna får en härlig anis-smak tack vare pastis och fänkål i skålen. Om du föredrar en mer krämig version kan du tillsätta lite grädde i slutet. Slutligen, glöm inte brödet för att fullända rätten.

Recept för 4 personer:

2 kg musslor

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 stor morot

1 fänkål

1 purjolök

Olivolja

1,5 dl pastis

1 bdt. Blandade örter, t.ex. hackad persilja, timjan och körvel

Gott bröd till servering

Peppar

Såhär gör du:

Rengör musslorna under rinnande vatten. Kasta dem som inte sluter sig.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skala squashen, riv den och skär den i små tärningar. Skär även fänkålen i tärningar och skär purjolöken i ringar.

Fräs vitlök och grönsaker i olivolja i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt musslorna, häll över pastisen och täck över. Ånga musslorna på hög värme i ca. 4 minuter tills de har öppnats. Kassera eventuellt musslor som inte öppnat sig.

Vänd ned färska örter (spara lite till garnering) och peppra, och blanda allt försiktigt.

Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll grönsaker och buljong över dem. Dekorera vid behov med extra örter, och njut av musslorna med ett gott bröd.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →