De vackra danska blåmusslorna får en härlig anis-smak tack vare pastis och fänkål i skålen. Om du föredrar en mer krämig version kan du tillsätta lite grädde i slutet. Slutligen, glöm inte brödet för att fullända rätten.
Recept för 4 personer:
2 kg musslor
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 fänkål
1 purjolök
Olivolja
1,5 dl pastis
1 bdt. Blandade örter, t.ex. hackad persilja, timjan och körvel
Gott bröd till servering
Peppar
Såhär gör du:
Rengör musslorna under rinnande vatten. Kasta dem som inte sluter sig.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skala squashen, riv den och skär den i små tärningar. Skär även fänkålen i tärningar och skär purjolöken i ringar.
Fräs vitlök och grönsaker i olivolja i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt musslorna, häll över pastisen och täck över. Ånga musslorna på hög värme i ca. 4 minuter tills de har öppnats. Kassera eventuellt musslor som inte öppnat sig.
Vänd ned färska örter (spara lite till garnering) och peppra, och blanda allt försiktigt.
Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll grönsaker och buljong över dem. Dekorera vid behov med extra örter, och njut av musslorna med ett gott bröd.