En riktig klassiker på sensommaren är kräftskivan. Perfekt för ett festligt tillfälle där du träffar familj och vänner vid långbordet med rikligt av maträtter tillsammans med kokta kräftor. De passar särskilt bra med knäckebröd och om du vill göra det extra festligt kan du lägga till en vanlig eller kryddig majonnäs på bordet samt lite citronsaft att droppa över de utsökta skaldjuren.
Förrätt för 4 personer
1 obehandlad citron
8 liter vatten
1,5 dl salt
1 msk. socker
1 tsk. fänkålsfrön
1-2 krondillskronor eller 1 bdt. Vanlig dill
1 tsk. pepparkorn
2 kg kräftor
2 citroner
Skärmsläckare eller vanlig dill till garnering
Gott bröd eller knäckebröd att servera
Halvera citronen och lägg den i en stor kastrull med vatten, salt, socker, fänkålsfrön, dill och pepparkorn. Koka upp skiktet och låt sjuda i 5 minuter. Höj nu värmen tills vattnet kokar. Lägg i kräftorna och räkna med cirka 4 minuters tillagningstid från det att vattnet kokar igen (om de är stora kan du ge dem 1-2 minuter extra). Ta kastrullen från värmen och låt kräftorna svalna.
Halvera citronerna på längden och stek dem på skärsidan på en varm grill eller stekpanna tills de får färg.
Servera de kokta kräftorna på en tallrik eller på samma tallrik tillsammans med de rostade citronerna och dillen.
Njut av dem med gott bröd eller knäckebröd och majonnäs.