Den ultimata försommarrätten med murklor och vit sparris. Våren är årstiden för murklor, men om du inte kan få tag på färska murklor går det även bra med torkade. Kom då ihåg att lägga murklorna i vatten över natten. Hittar du varken färska eller torkade murklor kan du ersätta med annan svamp.
Servera rätten med potatis, ris, pasta eller polenta. Du kan också välja att avnjuta den som den är eventuellt med ett ett gott bröd som suger upp den goda murkelsåsen.
Recept för 4 personer
20 g torkade murklor eller 100 g färska murklor
1 liten lök
3 klyftor vitlök
4 hela kycklinglår
Olja till stekning
2,5 dl vitt vin
5 dl hönsfond
1,5 dl grädde
Majsstärkelse till stuvning
400 g vit sparris
1 bunt färsk dragon
Salt och peppar
Såhär gör du
Om du använder torkade murklor ska dessa ligga i vatten några timmar, gärna över en natt. Skölj nogrrant och låt torka på papper.
Skala och hacka vitlöken fint.
Bryn kycklinglåren i olja och krydda med salt och peppar. När kycklingen fått färg sätt dem åt sidan.
Stek nu lök, vitlök och murklor i samma panna i cirka 3-4 minuter.
Häll på vin och fond och lägg sedan tillbaka kycklingen i grytan. Koka på låg värme i cirka 30-40 minuter tills köttet är mört. Ta upp köttet och reducera sedan ner såsen till hälften genom kokning.
Tillsätt grädde och koka till önskad konsistens.
Skär av ändarna av den vita sparrisen och dela dem 3-4 gånger.
Plocka av dragonbladen från stjälkarna. Lägg ner sparrisen i grytan och koka återigen cirka 2-3 minuter tills de har en bra konsistens.
Vänd ner dragonen och smaksätt med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och servera genast.