Pappardelle med pancetta och svamp

Snabb och välsmakande pastarätt med full fokus på umamin tack vare det stora antalet svampar i såsen. Du kan använda precis de svampar du har tillgång till - helt vanliga svampar kan också fungera alldeles utmärkt. I rätten här har italiensk vi använt pancetta, men du kan även ersätta den med bacon.

Njut av rätten som den är, eller ge den ett strö över färskt riven parmesan vid servering.

Recept för 4 personer:

500 g blandade svampar

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör eller olja för stekning

1 dl portvin

1 msk. balsamvinäger

Färska örter, som rosmarin, timjan eller oregano

2,5 dl kycklingfond

2 dl vispgrädde

2 tsk. majsstärkelse

200 g pancetta

400 g pasta, fx parpadelle

Salt peppar

Såhär gör du:

Rensa svampen och skär större svampar i mindre bitar.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint.

Fräs svampen i smör eller olja i en kastrull tills den inte släpper mer fukt och börjar få färg. Tillsätt lite extra fett i pannan om det behövs och tillsätt även schalottenlök och vitlök. Fortsätt steka tills löken är klar. Tillsätt portvin och balsamvinäger och koka på medelvärme. Tillsätt örter (spara lite till garnering), kycklingfond och grädde, koka upp innehållet i pannan och låt sjuda i några minuter. Smörj med majsstärkelse som omrörts i vatten och krydda med salt och peppar.

Stek pancettan krispig på en panna och låt den droppa av på smörpapper.

Koka pastan tills den är al dente. Häll av vattnet, men spara lite av det. Lägg tillbaka pastan i pannan och vänd ner såsen och pancetta. Om konsistensen blir för torr kan du tillsätta lite av det kokande vattnet från pastan.

Garnera med färska örter vid servering.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →