Det italienska köket får nu en nordisk tvist genom en smakrik ramslökspesto. Om du vill anpassa rätten efter säsong går det bra att byta ut ramslök mot persilja. Det går även bra att ersätta hjärtmusslor med till exempel blåmusslor som finns att köpa i de flesta matbutiker.
Recept för 4 personer
400 g pasta, ex. linguine
1 klyfta vitlök
50 g parmesan
50 g ramslök
50 g cashewnötter
2,5 dl olivolja av god kvalité
½ citron
1 kg hjärtmusslor
3 klyftor vitlök
Olja till stekning
2,5 dl vitt vin
Salt och peppar
Såhär gör du:
Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll av i ett durkslag.
Skala vitlöken, riv parmesanen grovt och blanda tillsammans med ramslöken. (spara lite till garnering), cashewnötter och olivolja. Mixa och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Skölj hjärtmusslorna och sortera ut de musslor som inte öppnat sig efter att ha knackats emot diskbänk eller skärbräda.
Skala och hacka vitlök, stek i olja på en panna tills det doftar ljuvligt. Lägg ner musslorna i pannan och sautera på hög värme tills de öppnar sig (cirka 0.5-1 minut). Häll på vitt vin och lägg på lock. Låt koka några minuter tills dess att alla musslor har öppnat sig. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
Blanda pastan med önskad mängd pesto och justera konsistensen med hjälp av pastavattnet. Vänd till sist i musslorna och toppa med den färska ramslöken.