Ravioli med spenat & ricotta serveras med parmesansås och tryffel

Hemlagad ravioli med en fyllning av spenat & ricotta som serveras i en krämig parmesansås, smörstekt salvia och svart vintertryffel från Australien. För en snabbare tillagning kan du köpa färdig ravioli i din närmsta matbutik eller din italienska deli. 

 

4 personer

 

Ravioli:

500 g italienskt vetemjöl

4 äggulor 

4 ägg

2 msk. olivolja av god kvalité

1-2 msk vatten 

Salt

 

Lägg italienskt vetemjöl och lite salt  i en matberedare. Vispa äggulor, hela ägg, olivolja och vatten tillsammans i en skål och häll det långsamt i matberedaren under tiden den körs. Alternativt kan du knåda för hand. 

 

När degen har samlats tar du ut degen ur matberedaren. Knåda den med händerna tills du har en slät deg och linda in i platsfolie. Låt vila i kylskåp i cirka 60 minuter.  

 

Parmesansås:

1 schalottenlök

10 g smör

2 dl hönsfond

1 dl mjölk

1 dl grädde 

50 g finriven parmesan 

Salt och peppar 

 

Skala och hacka schalottenlöken. Sautéra löken tillsammans med smör i en gryta tills löken är klar. Häll i hönsfond och reducera genom kokning till hälften. Tillsätt mjölk och grädde och reducera till ⅓. Ta av grytan från värmen och tillsätt parmesan. Rör ihop såsen och smaksätt med salt och peppar.  

 

Värm såsen i en kastrull innan servering utan att koka. Vid behov kan du även använda en stavmixer för att skumma upp den vid servering. 

 

Raviolifyllning:

200 g spenat

50 g smör

1 nypa riven muskotnöt 

200 g ricotta

1 äggula 

Salt och peppar

 

Sautéra spenaten i smör på en panna tills den blir mjuk. Hacka den fint och blanda tillsammans med ricotta och äggula i en skål. Smaksätt med muskotnöt, salt och peppar efter behag.  

 

Resten:

Vetemjöl

1 ägg

20 g smör

¼ bunt salvia 

Parmesan, riven

Tryffel i skivor 

 

Dela pastadegen i mindre bitar och kavla ut med hjälp av en pastamaskin (ca. 2mm tjocka) 

 

Strö över lite vetemjöl på bordet och lägg ut din kavlade pastaplatta. Bred ut en matsked fyllning runt degen. Tänk på att det måste finnas utrymme för att fästa överdelen. Pensla med lite uppvispat ägg runt fyllningen och tillsätt ytterligare ett lager pasta. Tryck försiktigt ner degen runt fyllningen - gärna med hjälp av till exempel ett glas eller en gaffel. 

 

Bryn smöret i en kastrull och tillsätt salviabladen. Ta bort kastrullen från värmen. 

 

Koka raviolin i cirka 3 minuter i stora mängder saltat vatten. Häll av och servera dem med parmesansåsen, salvia, riven parmesan och tryffel. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →