Risoni med svamp och parmesan

Risoni går också under namnet Orzo och är en typ av pasta som liknar riskorn. Du hittar den i välsorterade matbutiker. Du kan även använda istället för ris i en risotto. I denna versionen får den sällskap av olika svampar, parmesan och körvel. 

 

Recept för 4 personer

500 g blandade svampar

3 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

400 g risoni (går också under namnet orzo)

2 dl torrt vitt vin

1 l kycklingfond

2 dl vispgrädde

150 g parmesan

20 g smör

1 bunt körvel

Salt och peppar

 

Såhär gör du:

Rensa svampen och skär eventuellt större svampar i mindre bitar. 

Skala och hacka schalottenlöken och vitlök.

Sautéra löken i smör under några minuter tills löken är klar.

Tillsätt risoni och sautera i ytterligare under en minut. Tillsätt vitt vin och koka upp under omrörning tills vinet har kokat bort. Tillsätt kycklingfonden lite åt gången så att den långsamt arbetas in i risonin och absorberas.

Tillsätt grädden och låt koka till jämn konsistens. Tillsätt riven parmesan och smör och låt det smälta ner i rätten. Smaka av med salt och peppar. Om risonin blev lite torr kan du tillsätta mer kycklingfond. 

Stek svampen i smör på en panna tills vattnet lämnat svampen och de fått en fin färg. Vänd i cirka ⅔ av svampen i risonin. 

Servera i en djup tallrik och toppa med svamp och körvel. 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →