Risoni går också under namnet Orzo och är en typ av pasta som liknar riskorn. Du hittar den i välsorterade matbutiker. Du kan även använda istället för ris i en risotto. I denna versionen får den sällskap av olika svampar, parmesan och körvel.
Recept för 4 personer
500 g blandade svampar
3 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
Smör till stekning
400 g risoni (går också under namnet orzo)
2 dl torrt vitt vin
1 l kycklingfond
2 dl vispgrädde
150 g parmesan
20 g smör
1 bunt körvel
Salt och peppar
Såhär gör du:
Rensa svampen och skär eventuellt större svampar i mindre bitar.
Skala och hacka schalottenlöken och vitlök.
Sautéra löken i smör under några minuter tills löken är klar.
Tillsätt risoni och sautera i ytterligare under en minut. Tillsätt vitt vin och koka upp under omrörning tills vinet har kokat bort. Tillsätt kycklingfonden lite åt gången så att den långsamt arbetas in i risonin och absorberas.
Tillsätt grädden och låt koka till jämn konsistens. Tillsätt riven parmesan och smör och låt det smälta ner i rätten. Smaka av med salt och peppar. Om risonin blev lite torr kan du tillsätta mer kycklingfond.
Stek svampen i smör på en panna tills vattnet lämnat svampen och de fått en fin färg. Vänd i cirka ⅔ av svampen i risonin.
Servera i en djup tallrik och toppa med svamp och körvel.