Så steker du den perfekta biffen - metoden som aldrig misslyckas

Åh. Den perfekta biffen. Perfekt rosa i mitten. En bra stekskorpa och en karamelliserad yta.

Att steka den perfekta biffen är en konst i sig - en konst som måste läras och övas innan man behärskar den.

Men det finns några knep som gör det betydligt lättare att steka biffar till perfektion. Läs med i artikeln så guidar jag dig fram till hur du kan servera perfekta biffar varje gång.

Det börjar med en bra köttbit

Innan du ens tänker på hur varm din panna ska vara, när du ska salta biffen och om det ska finnas rosmarin- eller timjankvistar på pannan tillsammans med biffen, måste du ha en bra bit kött.

Kila ned till charken i en av de större matvarubutikerna och be dem om att skära några bra köttbitar åt dig. Helst med en tjocklek runt 2 ½ - 3 centimeter vardera.

Biffarna som redan är färdigskurna är ofta för tunna. Och de ger dig definitivt inte de bästa förutsättningarna för att servera den perfekta biffen. Vi är ledsna att säga det, men en biff av sämre kvalitet går tyvärr inte att rädda med några bra tips. En bra biff kräver en bra köttbit.

Ta köttet ur kylen en timme före tillagning

Du har nu köpt din läckra köttbit och du kan knappt vänta med att steka din biff.

Ungefär en timme innan du planerar att kasta biffen på pannan, ta ut den från kylskåpet för att låta den få rumstemperatur.

Det som händer när biffen är kall i kylskåpet är att pannan svalnar. Och istället för att få en utsökt stekskorpa så hamnar biffen i sin egen saft istället. Det vill vi inte.

Nu måste biffen stekas: Så här gör du

Nu ska biffen på pannan.

 1. Innan de ryker på pannan, krydda dina biffar med ett gott flingsalt.
 2. Hitta din bästa panna. Helst en bra gjutjärnsform eller en stekpanna av järn, eftersom de kan uppnå betydligt högre temperaturer än de klassiska non-stick-pannorna.
 3. När din panna är väl uppvärmd, släng på dina biffar. Om du har valt en bra biff behöver du inte fett. Lämna istället biffen för att bilda en bra stekskorpa.Det kan vara frestande att lyfta och flytta pannan - men låt det bara ligga. Proteinerna karamelliseras och ger den goda smaken.
 4. När skorpan har bildats kan du enkelt vända biffen och få skorpan på andra sidan också.
 5. Till sist kan du tillsätta smör, vitlök och kryddor som timjan eller rosmarin.

  Den helt perfekta, medelstora biffen har en kärntemperatur på 52 grader. Om du inte vet så mycket om biffar kan det vara värt att investera i en stektermometer. När du är mer erfaren kan du själv känna om biffen har fått nog.

  En bra tumregel är att ge biffen en minut för varje tum tjocklek på varje sida.

  Det svåraste steget - låt biffen vila

  Biffen tas av pannan och du kan knappt vänta med att sätta tänderna i den. Men bara andas och häll upp ett glas rödvin medan du ger biffen fem minuters vila.

  När biffen får vila fördelas saften över hela biffen - och då riskerar du inte att saften rinner ut på hela tallriken och blöter ned resten av måltiden.

  Receptet på perfekta biffar:

  1. Ta ut biffen ur kylen en timme före tillagning
  2. Hetta upp en bra stekpanna, gjutjärnsform eller järnpanna
  3. Salta biffen med flingsalt på båda sidor
  4. Släng på biffen på pannan när pannan är varm. En bra stekskorpa bildas nu.
  5. Efter ca. 3 minuter, vänd biffen och stek på andra sidan
  6. Tillsätt en bra klick smör, örter och vitlök
  7. När biffen har haft totalt 2-3 minuter på varje sida, ta av den från pannan och lägg den på ett galler. Den måste ha nått en kärntemperatur på ca. 52 grader.
  8. Låt biffen vila i ca. 5 minuter. Mal färsk peppar och krydda på båda sidor och servera direkt.

   ← Äldre inlägg Nyare inlägg →