Klassisk sallad från Frankrike med hemlagade krutonger, pocherat ägg och krispigt bacon. Rätten lagas traditionellt med ankägg men här används vaktelägg istället. Det är viktigt att pochera äggen i en hög panna om de ska göras samtidigt, annars får det göras en efter en.
4 personer
2 skivor dagsfärskt bröd
3 msk olivolja
200 g bacon i strimlor
2 msk vinäger
18 vaktelägg
1 handfull mâchesallad
1 handfull rosensallad
1 handfull frisésallad
Färska örter till dekoration, till exempel hackad gräslök
Salt och peppar
Riv brödet i grova bitar och vänd dem i olivolja, salt och peppar. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 7-8 minuter tills de är gyllenbruna.
Stek baconet krispigt på en torr panna och låt det droppa av på papper.
Koka upp vatten i en kastrull med hög kant och tillsätt vinäger. Knäck äggen i en behållare och lägg i dem i grytan med det kokande vattnet. När äggen flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med isvatten.
Vänd ihop salladsbladen men dressingen och servera dem i skålar med krutonger, pocherade vaktelägg och bacon. Garnera slutligen med gräslök .
Senapsvinägrett:
3 msk olivolja av god kvalité
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk. Dijonsenap
1 tsk. socker
Salt och peppar
Rör samman olivolja, vinäger, senap och socker. Smaka av med salt och peppar.