Salade Lyonnaise med vaktelägg

Klassisk sallad från Frankrike med hemlagade krutonger, pocherat ägg och krispigt bacon. Rätten lagas traditionellt med ankägg men här används vaktelägg istället. Det är viktigt att pochera äggen i en hög panna om de ska göras samtidigt, annars får det göras en efter en. 

 

4 personer

 

2 skivor dagsfärskt bröd

3 msk olivolja

200 g bacon i strimlor

2 msk vinäger

18 vaktelägg

1 handfull mâchesallad

1 handfull rosensallad

1 handfull frisésallad

Färska örter till dekoration, till exempel hackad gräslök 

Salt och peppar

 

Riv brödet i grova bitar och vänd dem i olivolja, salt och peppar. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 7-8 minuter tills de är gyllenbruna.

 

Stek baconet krispigt på en torr panna och låt det droppa av på papper.

 

Koka upp vatten i en kastrull med hög kant och tillsätt vinäger. Knäck äggen i en behållare och lägg i dem i grytan med det kokande vattnet. När äggen flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med isvatten. 

 

Vänd ihop salladsbladen men dressingen och servera dem i skålar med krutonger, pocherade vaktelägg och bacon. Garnera slutligen med gräslök .

 

Senapsvinägrett:

3 msk olivolja av god kvalité

1 msk vitvinsvinäger 

1 tsk. Dijonsenap

1 tsk. socker

Salt och peppar

 

Rör samman olivolja, vinäger, senap och socker. Smaka av med salt och peppar. 



← Äldre inlägg Nyare inlägg →