Slätvaren med grönt i asiatisk marinad

Se här när Thomas Rode lär dig hur du gör en utsökt fiskrätt. Receptet är klart och även om du inte har mycket erfarenhet av fisk i köket är det superenkelt att göra. Själva fisken, slätvaren, kan lika gärna vara en piggvar eller en annan fisk som är väl lämpad för rökning på pannan.

Ingredienser:

  • 1 slätvar
  • 2 skalade och mycket finhackade schalottenlök
  • 3 bitar lime, saften och det spruckna gröna skalet härifrån
  • 50 g skalad ingefära i fina tärningar
  • 1 klyfta skalad och finhackad vitlök
  • 1-1,5 dl tamari soja
  • 200 g brynt, osaltat smör* (smör kan ersättas med rostad sesamolja)
  • 0,5 bunt färsk koriander - grovhackad (använd bredbladig persilja om du tycker att koriander är för parfymerad)
  • 1 fast mango - köttet skärs i långa, tunna båtar.
  • 200 g vårlök


    Såhär gör du:

    1. Lägg schalottenlök, limeskal och saft, ingefära och vitlök i en kastrull och täck med soja.
    2. Koka upp, tillsätt det brynta smöret och låt det dra.
    3. Blanchera bönorna snabbt i lättsaltat vatten (1-2 min.) Och kyl dem i kallt vatten.
    4. Filéa fisken (se hur i videon) och marinera med olivolja, salt och peppar.
    5. Stek fisken gyllene på ovansidan vid hög värme tills den börjar lyfta i kanterna.
    6. Skruva ned för värmen, vänd fisken och låt den sjuda i 30-45 sekunder innan du tar bort och serverar på en varm tallrik.
    7. Under tiden slänger du snabbt bönorna och mangon på pannan och serverar sedan över fisken. Ringla över lite av marinaden och bjud fisken.
    8. Till sist toppar du med färsk, hackad koriander omedelbart före servering.

    * brynt smör → smält smöret på måttlig värme, låt det puttra och bruna långsamt tills det avger en nötaktig doft. Låt det sedan svalna nästan innan du använder det.

    ← Äldre inlägg Nyare inlägg →