Se här när Thomas Rode lär dig hur du gör en utsökt fiskrätt. Receptet är klart och även om du inte har mycket erfarenhet av fisk i köket är det superenkelt att göra. Själva fisken, slätvaren, kan lika gärna vara en piggvar eller en annan fisk som är väl lämpad för rökning på pannan.
- 1 slätvar
- 2 skalade och mycket finhackade schalottenlök
- 3 bitar lime, saften och det spruckna gröna skalet härifrån
- 50 g skalad ingefära i fina tärningar
- 1 klyfta skalad och finhackad vitlök
- 1-1,5 dl tamari soja
- 200 g brynt, osaltat smör* (smör kan ersättas med rostad sesamolja)
- 0,5 bunt färsk koriander - grovhackad (använd bredbladig persilja om du tycker att koriander är för parfymerad)
- 1 fast mango - köttet skärs i långa, tunna båtar.
- 200 g vårlök
Såhär gör du:
- Lägg schalottenlök, limeskal och saft, ingefära och vitlök i en kastrull och täck med soja.
- Koka upp, tillsätt det brynta smöret och låt det dra.
- Blanchera bönorna snabbt i lättsaltat vatten (1-2 min.) Och kyl dem i kallt vatten.
- Filéa fisken (se hur i videon) och marinera med olivolja, salt och peppar.
- Stek fisken gyllene på ovansidan vid hög värme tills den börjar lyfta i kanterna.
- Skruva ned för värmen, vänd fisken och låt den sjuda i 30-45 sekunder innan du tar bort och serverar på en varm tallrik.
- Under tiden slänger du snabbt bönorna och mangon på pannan och serverar sedan över fisken. Ringla över lite av marinaden och bjud fisken.
- Till sist toppar du med färsk, hackad koriander omedelbart före servering.
* brynt smör → smält smöret på måttlig värme, låt det puttra och bruna långsamt tills det avger en nötaktig doft. Låt det sedan svalna nästan innan du använder det.