Dessa små pilgrimsmusslor kallas på franska för pétoncles. I detta recept serveras de med färsk lök och morötter samt en delikat sås. Om du inte hittar små kammusslor hos din lokala fiskhandlare går det bra med stora kammusslor också. Observera att stektiden blir något längre med de stora musslorna.
Recept för 4 personer
2 buntar små morötter
8 lökar
50 g smör
400 g små pilgrimsmusslor
Smör och olja till stekning
Örter till garnering ex. dill och gräslök
Salt och peppar
Sauce nage:
2 morötter
1 scharlottenlök
½ fänkål
2,5 dl vitt vin
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk. korianderfrö
125 g kalt och osaltat smör i kuber
Salt
Såhär gör du:
Skala och skrubba morötterna och skär dem i mindre bitar - spara gärna lite av toppen. Skala och halvera löken. Koka morötterna och löken i lättsaltat vatten med lite smör tills de är möra med en fast kärna.
Stek pilgrimsmusslorna i smör och olja i cirka 30 sekunder på varje sida. Krydda med salt.
Lägg upp grönsakerna och pilgrimsmusslorna i en djup tallrik och toppa med sauce nage, dill, gräslök och färskmald svartpeppar.
Sauce nage:
Skala morötterna och schalottenlök. Skär morötter, scharlottenlök och fänkål i tärningar. Lägg de hackade grönsakerna i en gryta tillsammans med vitt vin, vitvinsvinägger och korianderfrö. Koka ihop cirka 1/3.
Sila grytans innehåll och häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt smör. Rör ner lite smör åt gången men utan att koka såsen. (Temperaturen ska vara cirka 80 grader) Smaksätt med salt.