En svamptoast är en lika underbar som enkel måltid. Använd svamp efter säsong eller blanda flera olika sorter som till exempel moreler, shiitakesvamp eller kantareller.
4 personer
1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
500 g svamp (en eller flera sorter)
¼ bunt kruspersilja
Smör till stekning
2 dl vispgrädde
1 msk torr sherry
4 skivor ljust bröd
Salt och peppar
Rensa och hacka schalottenlök och vitlök fint. Rensa svampen och skär eventuellt större svampar i mindre bitar. Hacka persiljan.
Sautéra svamparna i smör tills vätskan är borta och svampen har fått en fin färg. Lägg ner schalottenlöken i pannan och sautéra vidare tills löken är klar. Lägg eventuellt i lite extra smör om det behövs under tiden. Tillsätt grädde & sherry, låt koka in några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rosta brödet och fördela svampen över skivorna. Garnera med hackad persilja.