Den klassiska tartaren har uppgraderats med hemlagad ramslöksmajonnäs, potatischips och syltad pärllök. Ska det gå fortare kan du köpa tillbehören färdiga i din matbutik. För en mer mättande måltid kan du servera tartaren med spröda pommes frittes eller ett gott bröd.
Recept för 4 personer
Hemmagjord ramslöksmajonnäs
400 g hackat oxkött till tartaren
7-8 kvistar dragon
Hemmagjord syltad pärllök
Hemmagjorda potatischips
Salt och peppar
Ramslöksmajonnäs:
2 äggulor
½ msk. vitvinsvinäger
1 tsk. dijonsenap
2 dl druvkärneolja
½ handfull färsk ramslök
Salt och peppar
Potatischips:
3-4 små potatis
Naturell olja till fritering
Salt
Syltad pärllök:
20 st små pärllökar
1 dl socker
1 dl ättika
½ dl vatten
½ tsk. salt
Såhär gör du:
Ramslöksmajonnäs:
Häll äggulor, vinäger och senpa i en mixer. Under blandning tillsätt lite olja i taget, tills majonnäsen emulgerar.
Tillsätt ramslök och blanda till en jämn konsistens. Smaksätt med salt och peppar.
Potatischips:
Tvätta och skrubba potatisen och skär dem i mycket tunna skivor med hjälp av en mandolin.
Lägg chipsen i lättsaltat och kokande vatten i cirka 10 sekunder. Låt potatisen rinna av på ett papper eller en ren kökshandduk.
Fritera chipsen i rikliga mängder 120 gradig olja tills de är spröda och gyllenbruna. Låt dem droppa av på papper och salta efter smak.
Syltad pärllök:
Skala pärllöken. Blanda socker, ättika, vatten och salt och koka upp i en kastrull.
Lägg ner den skalade pärllöken i den varma lagen och låt dem ligga i tills lagen har svalnat. Halvera pärllöken och dela enligt önskemål.
Servering:
Fördela små klickar av ramslöksmajonnäsen i en djup tallrik (cirka 5 teskedar per portion) och fördela det hackade oxköttet ovan.
Plocka dragonen och fördela den tillsammans med syltad pärllök och potatischips ovanpå köttet. Krydda med salt och peppar.