Varm bläckfisksallad med tomat, rödlök och örter

Bläckfisk är mycket mer än friterad bläckfisk. Här steker man bläckfisken med chili och vitlök innan den serveras i en sallad med tomat, fänkål, bladselleri och färska örter.

Var noga med att inte steka bläckfisken för länge. Det gör den seg. Tricket är att pannan ska vara rökig varm och du kan eventuellt steka bläckfisken två gånger för bästa resultat.

4 personer

400 g renad bläckfisk

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 rödlök

Olja för stekning

2 stjälkar bladselleri

1 fänkål

200 g körsbärstomater

1 bdt. Örter, t.ex. persilja, oregano och basilika

3 msk. olivolja

1 citron

Eventuellt gott bröd att servera till

Salt peppar

Om bläckfisken är liten kan du steka den hel. Annars skär ut den i bitar. Låt den droppa av på lite papper.

Skala och hacka vitlök. Hacka chilin - välj själv om du vill använda kärnorna.

Hetta upp olja i en stor kastrull och stek vitlök och chili ganska kort tills vitlöken gradvis börjar få färg. Tillsätt bläckfisk-bitarna och stek dem på hög värme i ca 2 minuter. Var försiktig med att steka dem för länge eftersom det kommer att göra dem sega. Smaksätt med salt och peppar och lägg bläckfisk-bitarna åt sidan.

Skär selleribladen i tunna, avlånga bitar. Halvera fänkålen och skär den fint. Halvera körsbärstomaterna. Plocka och hacka örterna. Vänd det hela tillsammans med stekt bläckfisk och olivolja och krydda med citronsaft, salt och peppar.

Njut eventuellt av salladen med ett gott bröd.

← Äldre inlägg