Guide: Hur man väljer man kökskniv

Ny kökskniv? Vilken typ ska du välja? När du köper en ny kökskniv måste du överväga många faktorer; Storlek, form, stil, vikt, knivblad, stål etc.

Men oroa dig inte - vi har gjort en enkel guide som hjälper dig med ditt beslut!

Vilken kniv ska jag köpa först?

Börja med en bra kockkniv och bygg sedan på din knivsamling. Vi rekommenderar att du väljer en "Gyuto" eller "Santoku" som ditt första köp.
Dessa två knivtyper är extremt mångsidiga och kan användas till cirka 90% av arbetet i köket. Om du redan har en bra kockkniv, köp en mindre skalkniv eller Utility-kniv, som används för alla mindre sysslor.


Hur viktigt är stålet i kökskniven?
Många har försökt att äga eller åtminstone hantera en billig kökskniv. De kanske till och med har köpt dem i matbutiken. Men dessa knivar blir tråkiga efter ganska kort användning. Men var inte orolig, äkta köksknivar spelar i en helt annan liga.

Flera olika typer av stål har kommit fram under de senaste åren och det är helt fantastiskt att äga knivar av kvalitetsstål eftersom det ger dig en riktig "wow"-effekt när du använder dem.

Varför bör du välja knivar av VG-10?

Eftersom dessa blad är skarpa, extremt långa och kräver minimalt underhåll. Hårdheten hos dessa knivar är typiskt 60-62 HRC på Rockwell-skalan, vilket är betydligt hårdare (och skarpare) än andra knivtyper.
Just därför använder vi alltid VG10-kärnstål i våra köksknivar.


Underhåll av knivar - hur fungerar det?
Japanska köksknivar kräver vanligen lite mer underhåll än billiga alternativ. Det hårda stålet är skarpare, men det kräver även att du tar hand om dem. Du bör därför aldrig skära i metall eller andra hårda material som inte hör hemma vid matlagning med din kniv. 

Knivarna är dock konstruerade för att användas som verktyg i köket och med väldigt få tips kan du hålla dina japanska köksknivar skarpa resten av livet.

Det viktigaste tipset är att du aldrig bör diska dina knivar i diskmaskinen. Tvätta dom varsamt för hand och torka kniven med en kökshandduk - så kommer din kniv att hålla sig vacker och skarp under en längre period. 


Läs mer om underhåll av köksknivar >>

Vad rekommenderar vi?


Vad ska man köpa? Om du ska börja en ny samling av kvalitetsknivar rekommenderar vi som sagt att du väljer en kockkniv; antingen Gyuto eller Santoku. Om du är redo att invistera i sett set med detsamma och satsa på knivar för olika tillfällen och olika typer av mat rekommenderar vi "The Essential" - en knivuppsättning som består av 3 köksknivar.

← Äldre inlägg