Guiden presenteras i samarbete med michelinkocken Thomas Rode
Håller du dina köksknivar optimalt?Många köper köksknivar av god kvalitet - men glömmer att bibehålla knivens skärpa.
Stjärnkocken Thomas Rode ger dig 4 tips för hur du håller dina köksknivar skarpa.
Tips 1: Använd ett bra keramiskt järn
Ta aldrig fram dina köksknivar utan att ge dem några drag på ett bra keramiskt järn. Många använder en vanlig skärpstål/brynstål, men om dina köksknivar är smidda av hård stål är det inte optimalt. Istället måste du ha ett bra keramiskt järn med en hårdhet på 67 HRC, som slipar bladen lätt och kan användas för alla köksknivar.
Du kan köpa ett järn här:
Tips 2: Använd aldrig skärkanten för att ta bort kött och grönsaker från skärbrädan
Många skär kött och grönsaker och använder sedan knivens egg för att skrapa föremålet från skärbrädan till stekpannan, kastrullen eller soptunnan. Vänj dig vid att vrida kniven så att du använder knivens baksida istället - skydda på det sättet knivbladet och behåll egget skärpt.
Tips 3: Håll dina köksknivar säkra

Tips 4: Lägg aldrig dina köksknivar i diskmaskinen
Bonustips: Investera i köksknivar av hårdmetall
Det finns en stor skillnad i köksknivarnas prestanda över tiden. Många köksknivar är smidda av mjukare stål, vilket resulterar i slöa knivar efter en kort tid. Du borde istället investera i en bra kökskniv av hård japansk stål - som det ultraskarpa VG10-stålet, som har en hårdhet på 61 HRC och som också är extremt korrosionsbeständigt. Om du kombinerar en kvalitetskniv med ovanstående tips så garanteras du utmärkta köksupplevelser för resten av ditt liv.
Hitta dina köksknivar av hårt japansk VG10 stål här >>