Michelinkockens guide till hur du vårdar dina knivar

Guiden presenteras i samarbete med michelinkocken Thomas Rode

Håller du dina köksknivar optimalt?
Många köper köksknivar av god kvalitet - men glömmer att bibehålla knivens skärpa.

Stjärnkocken Thomas Rode ger dig  4  tips för hur du håller dina köksknivar skarpa.

 

Tips 1: Använd ett bra keramiskt järn

Ta aldrig fram dina köksknivar utan att ge dem några drag på ett bra keramiskt järn. Många använder en vanlig skärpstål/brynstål, men om dina köksknivar är smidda av hård stål är det inte optimalt. Istället måste du ha ett bra keramiskt järn med en hårdhet på 67 HRC, som slipar bladen lätt och kan användas för alla köksknivar.

Du kan köpa ett järn här:

Tips 2: Använd aldrig skärkanten för att ta bort kött och grönsaker från skärbrädan

Många skär kött och grönsaker och använder sedan knivens egg för att skrapa föremålet från skärbrädan till stekpannan, kastrullen eller soptunnan. Vänj dig vid att vrida kniven så att du använder knivens baksida istället - skydda på det sättet knivbladet och behåll egget skärpt.

Tips 3: Håll dina köksknivar säkra

Förvara aldrig dina köksknivar löst i kökslådan.  Dina knivar utsätts då för slag och repor. Undvik också knivmagneter i metall - hårda slag mot knivmagneten kan orsaka repor och skåror i bladkanten. Använd istället  en knivmagnet i trä. Då kan du både njuta av synen på dina vackra köksknivar, ha dom lätt till hands och undvika att dom blir skadade.
Köp din knivmagnet i ek hos oss:

Tips 4: Lägg aldrig dina köksknivar i diskmaskinen

Tvätta aldrig köksknivarna i diskmaskinen. Köksknivarna utsätts för onödig kemisk påverkan och diskmaskinens tvättning är svår vid bladkanten. Även om dina köksknivar är rostfria riskerar du att knivarna korroderar - och förlorar skärpa. Tvätta dina köksknivar i handen med en mjuk borste och tvålvatten.

Bonustips: Investera i köksknivar av hårdmetall

Det finns en stor skillnad i köksknivarnas prestanda över tiden. Många köksknivar är smidda av mjukare stål, vilket resulterar i slöa knivar efter en kort tid. Du borde istället investera i en bra kökskniv av hård japansk stål - som det ultraskarpa VG10-stålet, som har en hårdhet på 61 HRC och som också är extremt korrosionsbeständigt. Om du kombinerar en kvalitetskniv med ovanstående tips så garanteras du utmärkta köksupplevelser för resten av ditt liv.

Hitta dina köksknivar av hårt japansk VG10 stål här >>

 

Nyare inlägg →