Carbon steel guide: Phases & challenges

Kolstålsguide: Faser och utmaningar

Kolstål är ett material som är känt för att utveckla en naturlig non-stick patina.

Det betyder att ytan ändrar färg och utseende över tid när pannan används.

Denna förändring i utseende kan skapa osäkerhet kring om pannan är på väg att utveckla naturliga non-stick egenskaper eller om den behöver en ny inbränning.

I det här inlägget ger vi dig en översikt över alla olika faser och utmaningar du kan stöta på med en kolstålstekpanna – så att du vet exakt hur du bäst hanterar den.

Du kan använda denna guide för att förbereda dig på de steg din nya kolstålstekpanna kommer att gå igenom, eller som en referens om du är osäker på vad du ska göra med pannan när du använder den.

 

1. Kladdig inbränning

Den första fasen vi ser är en kolstålstekpanna med en klibbig yta.

Hur har detta hänt?

Oljan samlas ofta i fläckar på ytan, vilket är ett resultat av att man använt för mycket olja vid inbränningen eller använt en olja med låg rökpunkt, som olivolja, och tillagat på hög värme.

Vad ska du göra?

Om din panna bara är lite klibbig är det bästa att fortsätta laga mat i den – eller eventuellt bränna in den igen. Detta jämnar ut de klibbiga områdena och täcker dem med flera lager inbränning över tid.

Om pannan är mycket klibbig kan du rengöra den med stålull och sedan bränna in den igen. Detta återställer pannan helt, så vi rekommenderar detta bara om den är väldigt klibbig.

Glömt hur man bränner in pannan? Se vår guide här

2. Fläckig inbränning

Här är din panna ofta täckt av ett antal små fläckar som också är lite klibbiga. Detta bildar ett spindelnätsliknande nätverk av härdad och klibbig olja.

Hur har detta hänt?

Detta är ett annat tecken på att du använt lite för mycket olja vid inbränningen. Oljans konsistens blir tunnare när pannan värms i ugnen – så för att undvika detta kan du torka av pannan ytterligare efter att den har värmts en stund i ugnen.

Vad ska du göra?

Som tur är har detta ingen funktionell betydelse, så du kan helt enkelt fortsätta använda din panna som vanligt. Fläckarna försvinner när de jämnas ut och täcks med fler lager inbränning över tid.

3. Inbränningen lossnar

Om delar av inbränningen har lossnat från stekytan är detta faktiskt mycket normalt.

Hur har detta hänt?

En anledning är att pannan är relativt ny och bara har bränts in en gång. Eftersom den polymeriserade oljefilmen är väldigt tunn krävs det inte mycket för att järnet ska synas igen.

En annan anledning kan vara att du har tillagat sura livsmedel i pannan. Dessa bryter ner inbränningen. Om du gillar att steka tomater, gör det hellre i en rostfri panna.
Kan du inte känna igen någon av dessa scenarier? Då kan orsaken vara att du använt metallredskap i pannan.

Det går, men det nöter lite mer på ytan.

Vad ska du göra?

Lyckligtvis är lösningen enkel.
Det bästa är att fortsätta laga mycket mat (utan syra) i pannan så att du bränner in mer olja på ytan.
Har du använt metallredskap? Ja, då bör du bränna in pannan regelbundet eller byta till trä- eller liknande redskap.

4. Inbränningen fastnar inte

I detta exempel har din panna samma silvergrå färg som när du fick den, även efter inbränning.

Hur har detta hänt?

Om pannan fortfarande är silvergrå efter att ha bränts in i ugnen är detta ett tecken på att ugnen inte var tillräckligt varm.

Vad ska du göra?

Lösningen är återigen enkel. Du behöver bränna in pannan igen och se till att ugnen är ordentligt uppvärmd – helst till runt 230 grader, beroende på vilken olja du använder.

5. Små rostfläckar

Som du säkert vet är en kolstålstekpanna främst gjord av järn. Och järn är reaktivt, vilket innebär att det kan rosta. Det är därför det är mycket viktigt att hålla en bra inbränning, eftersom detta skyddar järnet från rost.

Hur har det hänt?

Om du har förlorat delar av din inbränning, t.ex. vid rengöring eller vid tillagning av sura livsmedel, finns risken att pannan utvecklar små rostfläckar om den utsätts för fukt.

Vad ska du göra?

Om det bara är små, lokala rostfläckar på pannan, börja med att prova en mild metod för att bevara så mycket som möjligt av den kvarvarande inbränningen. Börja med att skrubba rostfläckarna med den grova sidan av en svamp.

Om detta inte räcker kan du följa den mer aggressiva metoden för att ta bort rosten.

Oavsett vilken metod du använder är det extremt viktigt att du bygger upp inbränningen igen omedelbart.

6. Stora rostfläckar

Problemet här är detsamma som i föregående scenario, men i större omfattning.

Hur har detta hänt?

Detta händer sannolikt om du har tillagat sura livsmedel i pannan, vilket har exponerat hela stekytan, eller om du har använt diskmedel vid rengöring, vilket också bryter ner inbränningen.

Vad ska du göra?

Här behöver du använda den grova metoden för att ta bort rosten, som nämnts i föregående scenario. Hitta guiden här

7. Den perfekta pannan

Har din panna en djup mörk färg över hela ytan och är jämn och slät? Då har du fått en 12 av 10 för kolstålspannor!
Men det tar tid och mycket matlagning för att uppnå detta resultat. Så oroa dig inte om den inte ser ut så ännu. Det kommer med tiden!

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer