Oroa dig inte, din panna är inte förstörd bara för att den har lite rost på sig.
Med lite vinäger och lite kärlek kan den bli som ny igen.
Rost och stekpannor går inte ihop. Så det är inte ovanligt att man får lite panik om man ser rost på sin favoritpanna en dag!
Som tur är är det lätt att ta bort rostfläckar från kolstålspannor – och din panna kommer att fungera lika bra (om inte bättre) när du har följt den här guiden.
Det krävs lite mer än bara tvål och en svamp för att få bort rosten. Men med några bra tips är du rustad att både ta bort rost och förebygga att den kommer tillbaka.
Varför rostar min panna?
Till skillnad från stekpannor i rostfritt stål kommer kolstålspannor att rosta om de lämnas i en fuktig miljö under en längre tid. Detta beror på legeringen i kolstålspannor som består av 99% järn och 1% kol. Järnet i stekpannan kan oxidera, och det är produkten av denna reaktion som syns som rost på pannan.
Den goda nyheten är att som ägare av en kolstålspanna behöver du bara oroa dig för rost om du lämnar pannan i en fuktig miljö under lång tid. Det kan till exempel vara om pannan lämnas att ligga i blöt i diskhon (vilket vi INTE rekommenderar). Faktum är att rost ofta uppstår efter rengöring.
För att förebygga och undvika rost rekommenderar vi starkt att du följer dessa steg varje gång du använder vatten för att rengöra din järnpanna:
- Torka stekpannan med en kökshandduk
- Placera stekpannan på spisen
- Sätt plattan på låg värme tills allt vatten har avdunstat
- Smörj insidan av pannan med ett tunt lager olja med hög rökpunkt (t.ex. druvkärnolja)
- Ta bort pannan från värmen och låt den svalna
- Torka bort överflödig olja från pannan
En skyddande oljelager kan göra stor skillnad när det gäller rost.
Om du bor i ett särskilt fuktigt område eller använder din kolstålspanna mycket utomhus finns det ökad risk för rost på grund av fukten i luften. I så fall bör du vara extra noggrann med att följa tipsen i denna guide – och se till att smörja både insidan och utsidan av pannan med olja när du bränner in den.
Om din panna redan är rostig, oroa dig inte – hjälp finns!
Så här tar du bort rost från din stekpanna
Det finns flera metoder du kan använda för att ta bort rost från din kolståls- eller järnpanna. Här är våra tre favoriter:
Saltmetoden:
Den mildaste metoden. Här använder du grovt salt och lite olja för att skrubba bort rosten från pannan. Denna metod är riktigt bra för att ta bort mindre rostfläckar.
- Strö grovt salt och lite matolja på rostfläcken
- Gnugga saltet och oljan i rostfläcken med cirkelrörelser med hjälp av en bit hushållspapper eller en mjuk trasa tills rosten är helt borta
- Bränn in din kolstålspanna med olja i en process som kallas "inbränning"
Skurmetoden:
Här behöver du en grov skrubbsvamp, stålull eller liknande för att skrubba bort rosten från pannan. Detta är en superenkel och effektiv metod som är riktigt bra för att ta bort rost både på insidan och utsidan av pannan.
- Gnugga rostfläcken med små cirkelrörelser med stålull eller en grov skrubbsvamp.
- Skölj pannan i varmt vatten och tvål (upprepa steg 1 om det fortfarande finns rost).
- Ge din kolstålspanna ett nytt lager inbränning genom att bränna in den med olja.
När du har skrubbat och rengjort stekpannan, se till att den är helt torr innan du sätter tillbaka den i köksskåpet.
Vinägermetoden:
Om din kolstålspanna är mycket rostig kommer denna metod att rädda den. Observera att det är extremt viktigt att ge din panna ett nytt lager inbränning efter rengöring med vinäger. Vinäger tar bort det naturliga skyddet och den non-stick-beläggning som byggts upp på pannan.
- Häll lika delar vatten och vinäger i pannan och placera den på medelhög värme på spisen.
- Häll ut blandningen.
- Skura pannan med varmt vatten och tvål.
- Ge din kolstålspanna ett nytt lager inbränning genom att bränna in den med ett tunt lager olja.
Därför ska du bränna in din kolstålspanna med olja efter att du tagit bort rost.
När du tar bort rost från ytan på stekpannan tar du också bort en del av det skyddande oljelagret, vilket är det som skyddar mot framtida rost och ger pannan dess naturliga non-stick-egenskaper.
Därför är det extremt viktigt att du bygger upp pannans naturliga non-stick och skyddande egenskaper igen. Vi har skrivit en guide om hur man gör detta – men kort sagt innebär det att du täcker pannan med ett tunt lager olja och bränner in det, vilket härdar oljan.
Om du letar efter en ny kolstålspanna, kolla in våra stekpannor här.