Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt.

Därför är det viktigt att du med jämna mellanrum behandlar din träskärbräda med olja – och slipar den om träfibrerna reser sig.

Sköna skärbrädor i trä med olja

Ett av de bästa tipsen för att förlänga livslängden på din skärbräda är att regelbundet ge den träolja – så torkar skärbrädan aldrig helt ut. En torr skärbräda är mer benägen att spricka, skeva och träfibrerna är mer benägna att stiga.

Vi har tagit fram en vårdprodukt för detta ändamål - Wood Balm , som består av en blandning av livsmedelsgodkänd vårdolja och naturligt bivax.

När din skärbräda är ren och helt torr, doppa en bit hushållspapper eller trasa i oljan (t.ex. vegetabilisk olja eller annan livsmedelsgodkänd träolja) och sprid ut oljan över hela skärbrädans yta. Oljan kommer att absorberas i träet och skyddar mot fukt. Låt skärbrädan absorbera oljan i 10-15 minuter, torka sedan bort överflödig olja.

Vänta till nästa dag med att använda skärbrädan för att säkerställa att oljan har absorberats ordentligt – och upprepa processen om träet fortfarande ser torrt ut.

Vi rekommenderar att du behandlar din träskärbräda med olja en gång i månaden eller när träet ser torrt ut.

Återställer ytan på skärbrädan i trä till mjuk och vacker

Med tiden kommer du när du använder din träskärbräda att märka att både kapning och rengöring kommer att patinera ytan och lämna märken – precis som att ytan kan bli strävare om träfibrerna reser sig efter rengöring.

Detta är helt naturligt och ofta kan man helt undvika problemet genom att se till att skärbrädan alltid är ordentligt oljad. Märken från dina knivar ska ses som en del av skärbrädans historia – och patinan från detta gör din skärbräda helt unik! Använder du även tavlan för servering kan du bara skära på ena sidan och använda den andra sidan för servering och presentation.

Har ytan blivit lite för grov - och reporna lite för många - kan du alltid ge brädan en lätt slipning med sandpapper i korn 240 eller något grövre. Vi har inkluderat en slipsvamp i korn 180 till alla våra skärbrädor .

Generellt rekommenderar vi att använda en lite grövre ådring när du använder en slipsvamp – och en något mindre grov om du använder vanligt sandpapper eftersom svampen kommer att "dämpa" slipningen lite och därför känns mindre sträv än sandpapper.

Har du bara tvättat skärbrädan en gång är det bara att vänta tills du har använt den några gånger till – på så sätt ser du till att de flesta fibrer har rest sig. Efter slipning, olja alltid in skivan ordentligt för att förhindra att vatten tränger in och får träet att expandera.

Genom att ta väl hand om din träskärbräda säkerställer du att dina knivar har den perfekta skärytan – och att maten endast kommer i kontakt med en helt ren och läcker skärbräda.

Läs hur vi gör våra skärbrädor i Frankrike här →

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
What is the difference between 3-ply and 5-ply?

Vad är skillnaden mellan 3-lagers och 5-lagers?

Kökskärl i rostfritt stål består av olika typer av metall - lager. Så den uppenbara skillnaden mellan 3-lagers och 5-lagers är naturligtvis antalet lager ....

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke