En stekpanna i kolstål med dubbla handtag är perfekt för matlagning där du behöver bra värmelagring. Du kan laga allt från mjuka bräserade grönsaker till saftiga biffar. Dessutom är stekpannan supermångsidig eftersom den kan användas på induktion, keramik, gas, grill, direkt eld och i ugnen - ja, alla värmekällor. Om du inte har läst vår guide till hur du använder stekpannan kan du hitta den här.
Men hur ska stekpannan rengöras efter användning? Det berättar vi för dig i den här guiden.
Hur man rengör stekpannan efter användning
Om du har andra köksredskap i kolstål, till exempel en stekpanna i järn, är det troligt att du redan känner till metoderna. Rengöring av stekpannan är identisk med de metoder som används på stekpannor och grillplattor i kolstål - och lyckligtvis är det ganska enkelt.
Metod 1: Torka med pappershandduk
Om du har lagat något på din stekpanna som inte har fastnat är det enkelt att rengöra pannan. Allt du behöver göra är att ta bort överflödigt fett och matrester med en pappershandduk. Sedan är pannan redo för förvaring.
Metod 2: Saltmetoden
Om du har tillagat till exempel kött eller grönsaker kan något ha fastnat i stekpannan. Lyckligtvis är detta också lätt att ta bort utan att ta bort din krydda, som ger pannan sin nonstick-effekt - och därför bör förbli intakt.
Vad du behöver göra är att applicera grovt salt på stekpannan och lite olja. Sprid sedan blandningen runt pannan med en svamp, torr trasa eller pappershandduk tills de envisa matresterna är borta.
Metod 3: Simmermetoden
Om metod 2 inte har varit tillräcklig för att ta bort matresterna kan du prova följande procedur: Börja med att täcka stekpannans yta med lite vatten och låt den sjuda medan du försiktigt skrapar ytan med en träspatel för att ta bort de sista matresterna. Se till att pannan är helt torr efteråt och applicera ett tunt lager olja för att förhindra rost - detta är också viktigt om du har valt att bara skölja pannan. När dessa steg är slutförda är din stekpanna redo för förvaring.
Hur man djuprengör en stekpanna
Om du har lånat ut din stekpanna till en vän som inte har varit helt punktlig med våra skötselråd, är det möjligt att brända matrester eller rost kan sätta sig i stekpannan. Särskilt om stekpannan har utsatts för vatten eller fukt riskerar du rostbildning.
Men oroa dig inte!
Men frukta inte!
Med den här metoden kan du få din stekpanna att se ut som ny:
AKTNING. Med båda dessa metoder är det nödvändigt att ge din stekpanna en ny kryddning efteråt, eftersom dessa tar bort den befintliga kryddningen. Du hittar guiden här eller längre ner.
Steg 1: Skrubba stekpannan
Om det finns matrester eller små rostfläckar på stekpannan kan du skrubba ytan med en borste, grov svamp eller en klump stålull.
Steg 2: Använd vinäger
Om det fortfarande finns matrester eller rost i stekpannan har vi ett annat trick:
Blanda lika delar vatten och lagervinäger i stekpannan och placera den på medelhög värme på spisen eller grillen.
Låt blandningen sjuda.
Låt blandningen sjuda i minst 15 minuter - du kan borsta med en diskborste för att se om fläckarna har lossnat (inte en plastborste förstås).
Häll upp blandningen.
Häll ut blandningen.
Skrubba pannan noggrant med varmt vatten och tvål för att ta bort eventuella mat- eller rostrester.
Efter rengöring är det viktigt att ge din stekpanna ett nytt lager kryddor genom att bränna den med ett tunt lager olja. Detta kommer att hjälpa till att återuppbygga den skyddande beläggningen och nonstick-effekten.
Gör en ny kryddning genom att följa vår guide till stekpannor i kolstål här.