The ultimate guide on how to maintain your kitchen knives

Den ultimata guiden till hur du underhåller dina köksknivar

När du har investerat i en bra kökskniv vill du att den ska hålla så länge och så bra som möjligt – och gärna resten av livet. Men det kräver att du underhåller kniven korrekt.

Lyckligtvis är det inte så svårt. Ofta kräver det bara att du blir av med några dåliga vanor och lär dig en eller två nya.

Tips 1: Använd en bra keramisk skärpstav

När du tar fram dina köksknivar, ge dem alltid några slag på en bra keramisk slipstav.

Och vi måste betona här: Det måste vara en keramisk skärpstav.

Det är viktigt att slipstaven är keramisk eftersom våra köksknivar är smidda av hårt japanskt stål. Därför har en vanlig slip-/slipstav inte tillräckligt hög hårdhet för att slipa dina köksknivar. En keramisk slipstav, med en hårdhet på 67 HRC, kan däremot användas till alla köksknivar – och hjälper till att hålla dina knivar vassa i många år.

Lägg vantarna på en högkvalitativ keramisk skärpstav här

Tips 2: Använd aldrig kniveggen för att ta bort kött och grönsaker från skärbrädan

Detta tips är förmodligen både det enklaste och mest effektiva för att underhålla dina köksknivar. När du vill skrapa kött eller grönsaker från din skärbräda på din panna, panna eller i soptunnan, vänja dig vid att vända kniven så att du använder baksidan av knivbladet.

På så sätt skyddar du knivseggen och bibehåller skärpan på kniven.

Tips 3: Förvara dina knivar ordentligt

Förvarar du dina köksknivar i en kökslåda? Det är en stor no go.

Detta kommer att utsätta dina knivar för onödiga stötar och repor som gör dem matta i längden – och detsamma gäller om du använder knivställ i metall. Eftersom metallen på knivstället kan repa och repa dina knivar. Satsa istället på ett knivställ i trä. På så sätt undviker du att skada dina knivar och du har dem alltid nära till hands.

Ta hand om dina knivar - prova vårt knivställ i valnöt eller ek som rymmer upp till 7 knivar

Tips 4: Lägg aldrig dina köksknivar i diskmaskinen

Om du ska ta med dig ett tips från den här artikeln bör det vara detta:

Tvätta aldrig dina köksknivar i diskmaskinen.

Hur lockande det än kan vara, stoppa aldrig dina köksknivar i diskmaskinen. Diskmaskinen är hård mot knivseggen, och den utsätter dina knivar för onödiga kemikalier. Även om dina knivar är rostfria riskerar du fortfarande att knivarna korroderar och tappar skärpan.

Tvätta dem istället för hand med en mjuk borste och tvålvatten.

Bonustips: Det är skillnad på stålet som knivar är smidda av:

Vill du ha köksknivar som håller sig vassa hela livet bör du investera i en kökskniv med hårt japanskt stål . Knivarna som du vanligtvis hittar i snabbköpet för billigt, är gjorda av mjukare stål. Därför kommer du att upptäcka att de snabbt blir matta.

Istället rekommenderar vi att du använder hårda japanska köksknivar i stål. Som knivarna vi tillverkar på Gastrotools, som alla har det gemensamt att de är tillverkade av hårt stål.

Har du en kniv av hårt stål (och sköter den ordentligt, jfr våra tips ovan) är du garanterad vassa knivar de närmaste många åren. Njut av!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Everything you need to know about grinding stones

A whetstone is a tool used to sharpen your knives – and a really good investment if you want to keep your knives sharp for...

Läs mer

Knife sharpening - The ultimate guide

Sharp knives are essential in the kitchen, and if you want to ensure that your knives are always as sharp as possible, they need to...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke