Här är det grundläggande receptet på majonnäs med en liten tvist av olivolja från Brian Mark Hansen, kökschef på Michelinrestaurangen Søllerød Kro. Receptet baseras på en äggula, så om du vill göra en större sats kan du enkelt skala upp mängderna.
Du kan göra egna tolkningar av receptet och tillsätta den smak du önskar. Till exempel kan du byta ut druvkärnsoljan mot en örtolja för att göra en örtmajonnäs – perfekt till tartar eller carpaccio.
Se receptet på danska här
Ingredienser
1 äggula
1 tsk grov senap
1 tsk sherrysvinäger
En nypa salt
En nypa peppar
200 g druvkärnolja
Lite olivolja (cirka 1 msk)
Instruktioner
Vispa ihop äggula, senap, sherrysvinäger, salt och peppar till en homogen blandning.
Tillsätt druvkärnoljan i en tunn stråle, lite i taget, samtidigt som du vispar konstant.
När majonnäsen har blivit tjock, tillsätt slutligen olivoljan för att ge majonnäsen lite extra karaktär.
Tips: Se till att alla ingredienser är i samma temperatur för att minska risken att majonnäsen skär sig.