Nyårssnacks: 3 sorters ostron, lufttorkad skinka och sardiner
Börja nyårsafton med ett litet, välvalt mellanmål som sätter tonen för resten av kvällen. När gästerna anländer är det trevligt att kunna erbjuda något gott direkt – helst serverat med kvällens första glas.
Här har vi samlat våra förslag på eleganta nyårssnacks med sardiner, charkuterier och tre olika sorters ostron. Det är en enkel och smakrik start som lämnar utrymme för samtal, bubbel och förväntan innan middagen verkligen sätter igång.
Sardiner med chili, vitlök och rosmarin
Det första mellanmålet vi gör består av läckra sardinfiléer marinerade i salt, olja och citronsaft, som sedan täcks med vitlök, chili och rosmarin.
Ingredienser
- 1-2 burkar marinerade sardiner (finns i välsorterade delikatessbutiker)
- 1 klyfta (färsk) vitlök
- En mild chilipeppar
- En kvist rosmarin
- Färsk peppar
- Extra jungfruolja av god kvalitet
- En halv citron
Metod
- Lägg sardinfiléerna på ett fat.
- Skär sedan några papperstunna skivor vitlök och lägg en skiva på varje filé.
- Skär sedan några tunna skivor chili och lägg en på varje sardin.
- Plocka några kvistar rosmarin och strö dem över rätten efter eget tycke.
- Mal sedan lite färskpeppar över alla sardinerna och häll över lite god extra jungfruolja. Avsluta med lite syra i form av saften från en halv citron (var försiktig så att du inte använder för mycket).
Och där har du det: kvällens första (och enklaste) rätt. Nu går vi vidare till våra ostron – smaka på!
Tre olika ostronrätter
Nu går vi vidare till de tre ostronrätterna. Börja förbereda dessa strax innan dina gäster anländer (eller innan du själv planerar att äta dem), eftersom de bör serveras omedelbart efter att de har tillagats.
Ostron gratinerade ”Rockefeller”
Ingredienser
- 8 färska ostron
- 1 msk smör
- ½ knippe babyspenat
- Lite finhackad vitlök, om så önskas
- 5–6 msk färska brödsmulor (vitt, inte alltför färskt bröd, utan skorpa och mixat)
- 25 g Gruyère-ost eller Vesterhavsost
- Iskallt, osaltat smör av god kvalitet. Lägg förpackningen i frysen.
Metod
- Sätt på grillen i ugnen och placera ett galler på högsta läget.
- Smält smöret i en panna, helst med hackad vitlök, och blanda i spenatbladen. Krydda med salt och peppar, lägg sedan spenaten på en kall tallrik och låt svalna.
- Öppna nu ostronen och skrapa ut dem i en skål. Kom ihåg att skölja skalen noggrant. Fiska upp ostronen och lägg tillbaka dem i de tvättade skalen, som placeras i en kastrull med lite skrynklig aluminiumfolie. Detta håller dem på plats under gratineringen.
- Täck nu ostronen med den avsvalnade spenaten. Strö generöst med brödsmulor och riv rikligt med ost över så att spenaten täcks.
- Skär tunna skivor smör med en tunn skalare och lägg dem över varje ostron, och grädda dem sedan i en förvärmd ugn inställd på "grill" vid 200 grader. Håll ett öga på dina ostron. Ta ut dem så snart de har fått fin färg.
Ostron bör inte värmas upp för mycket. Det gör dem sega och ointressanta att äta.
Servera omedelbart.
Ostron med tomat- och chilivinägrett
Den andra versionen av våra nyårsostron innehåller denna gång tomat och chili.
En del av receptet kan förberedas i förväg. Om du vill ha lite extra tid på dagen, här är några tips.
Ingredienser
- 8 färska ostron
- 0,5 grön chili
- 0,5 röd chili
- 1 mogen tomat
- 1 schalottenlök
- Extra jungfruolja av god kvalitet
- 1–2 msk sherryvinäger
- En citron
Metod
Som nämnts kan du göra en del av arbetet i förväg – steg 1–3 här.
- Börja med att ta bort stjälkarna och fröna från chilifrukterna. Hacka dem sedan i mycket fina tärningar.
- Blanchera tomaten och skala den. Eftersom vi inte vill ha blöta ostron, ta bort fröna och skär köttet i fina tärningar.
- Hacka sedan schalottenlöken fint. Blanda allt med citron och olivolja och krydda med salt och peppar. Låt dra.
- Ta nu dina ostron och öppna dem (försiktigt). Ta bort eventuella rester från skalen och lägg de sköljda övre skalen på ett fat med ovansidan uppåt, så att de bildar en bas.
- Lossa nu dina ostron och vänd dem så att den attraktiva basen vänds uppåt och lägg dem på de övre skalen.
- Rör om vinägretten. Nu kan du antingen doppa varje ostron i vinägretten eller lägga den bredvid.
Ostron med olivolja och pepparrot
Vår nästa osträtt är ostron med olivolja och pepparrot. Superenkelt. Helt underbart gott.
Ingredienser
- 8 färska ostron
- 2–3 cm färsk pepparrot, skalad
- Extra jungfruolja av god kvalitet
- Nymalen svartpeppar
Method
- Öppna ostronen försiktigt (som visas i videon) och ta bort eventuella rester från skalet.
- Lägg de sköljda övre skalen på ett fat med ovansidan uppåt för att bilda en bas.
- Kyl de öppna ostronen tills de ska serveras.
- Strax innan du serverar ostronen, riv pepparrot över dem. Häll sedan lite god olivolja över dem och avsluta med malen svartpeppar.
Middagen är serverad.
Gott nytt år!
Didn't you get answers to all your questions?
One of our product experts is ready to assist you: