Risotto är lätt italiensk komfortmat som kräver din fulla uppmärksamhet när du gör den. Det behöver röras ofta i grytan för att säkerställa att riset kokar jämnt och inte fastnar i botten av grytan.
I den här versionen används purjolök, vitlök och örter, men risotto kan göras i otaliga varianter.
4 portioner
Ingredienser
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe purjolök
½ knippe persilja
75 g parmesanost
Olivolja
300 g risottoris
2,5 dl torrt vitt vin
1 liter kycklingfond
60 g smör
Salt och peppar
Instruktioner
Skala och hacka lök och vitlök. Skär purjolöken i fina ringar. Plocka och hacka persilja och riv parmesanosten.
Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt risottoris och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt vitt vin och rör om ofta tills all vätska har avdunstat. Tillsätt lite fond och låt det sakta dra in i riset under omrörning ofta. Fortsätt med resten av fonden tills riset är kokt men fortfarande har lite tugga. Det tar cirka 15 minuter.
Fräs purjolöken i hälften av smöret i en panna på medelvärme i 5-6 minuter utan att bryna.
Blanda purjolök, persilja, resterande smör och hälften av parmesanosten i risotton och smaka av med salt och peppar.
Toppa med resterande parmesanost innan servering.