Risotto with leek, parsley, and parmesan

Risotto med purjolök, persilja och parmesan

Risotto är lätt italiensk komfortmat som kräver din fulla uppmärksamhet när du gör den. Det behöver röras ofta i grytan för att säkerställa att riset kokar jämnt och inte fastnar i botten av grytan.

I den här versionen används purjolök, vitlök och örter, men risotto kan göras i otaliga varianter.

4 portioner

Ingredienser

1 lök

3 vitlöksklyftor

1 knippe purjolök

½ knippe persilja

75 g parmesanost

Olivolja

300 g risottoris

2,5 dl torrt vitt vin

1 liter kycklingfond

60 g smör

Salt och peppar

Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök. Skär purjolöken i fina ringar. Plocka och hacka persilja och riv parmesanosten.

Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt risottoris och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt vitt vin och rör om ofta tills all vätska har avdunstat. Tillsätt lite fond och låt det sakta dra in i riset under omrörning ofta. Fortsätt med resten av fonden tills riset är kokt men fortfarande har lite tugga. Det tar cirka 15 minuter.

Fräs purjolöken i hälften av smöret i en panna på medelvärme i 5-6 minuter utan att bryna.

Blanda purjolök, persilja, resterande smör och hälften av parmesanosten i risotton och smaka av med salt och peppar.

Toppa med resterande parmesanost innan servering.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
Moules frites with green salad

Moules frites with green salad

Moules frites is a timeless classic: fresh mussels, crispy chips – and served with a fresh green salad à la Cardenau. Francis and Victor Cardenau...

Läs mer
Chicken danoise with pickled cucumbers and plums

Kyckling-danois med inlagda gurkor och plommon

I samarbete med familjen Cardenau har vi tagit fram en serie recept som passar perfekt för våra gjutjärnsgrytor. Följ med oss när vi besöker Victor...

Läs mer