Risotto with leek, parsley, and parmesan

Risotto med purjolök, persilja och parmesan

Risotto är lätt italiensk komfortmat som kräver din fulla uppmärksamhet när du gör den. Det behöver röras ofta i grytan för att säkerställa att riset kokar jämnt och inte fastnar i botten av grytan.

I den här versionen används purjolök, vitlök och örter, men risotto kan göras i otaliga varianter.

4 portioner

Ingredienser

1 lök

3 vitlöksklyftor

1 knippe purjolök

½ knippe persilja

75 g parmesanost

Olivolja

300 g risottoris

2,5 dl torrt vitt vin

1 liter kycklingfond

60 g smör

Salt och peppar

Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök. Skär purjolöken i fina ringar. Plocka och hacka persilja och riv parmesanosten.

Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt risottoris och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt vitt vin och rör om ofta tills all vätska har avdunstat. Tillsätt lite fond och låt det sakta dra in i riset under omrörning ofta. Fortsätt med resten av fonden tills riset är kokt men fortfarande har lite tugga. Det tar cirka 15 minuter.

Fräs purjolöken i hälften av smöret i en panna på medelvärme i 5-6 minuter utan att bryna.

Blanda purjolök, persilja, resterande smör och hälften av parmesanosten i risotton och smaka av med salt och peppar.

Toppa med resterande parmesanost innan servering.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS

Brian Mark: Sauce Bearnaise

Learn how to make a French classic, sauce bearnaise. Brian Mark gives you his recipe for both the sauce itself and a homemade bearnaise essence,...

Läs mer

Brian Mark: Sauce Blanquette

"The world's easiest and perhaps most versatile sauce." This is how Brian Mark describes sauce blanquette, and here he shares his recipe. The sauce is...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke