Chicken danoise with pickled cucumbers and plums

Kyckling-danois med inlagda gurkor och plommon

I samarbete med familjen Cardenau har vi tagit fram en serie recept som passar perfekt för våra gjutjärnsgrytor.

Följ med oss när vi besöker Victor och Francis Cardenau i deras kök, där de lagar en klassisk Chicken Danoise – en rätt som kombinerar dansk och fransk matlagning.

Det här receptet är ett där gjutjärnsgrytan är oumbärlig – och ett självklart ställe att börja om du vill testa dess mångsidighet.

 

Ingredienser

Kyckling

1 hel fransk frigående kyckling av god kvalitet

2 msk extra jungfruolja – vi använder CARDENAU

50 g smör

1 mycket bränd schalottenlök, halverad (ger såsen en naturlig mörk färg)

2 lagerblad

2 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

3 dl rostad kycklingbuljong (gjord på slaktkroppar, rostade före kokning med en klassisk grönsaksbas)

2 dl grädde

salt och nymalen peppar

 

Inlagda gurkor

1 dansk ekologisk gurka (helst en mindre saftig sort)

1 del ekologiskt rörsocker

2 delar vinäger (Champagne-Ardenne, äppelcider eller Chardonnay) – vi använder CARDENAU

3 delar vatten

1–2 tsk salt

2 lagerblad

5 pepparkorn

1 tsk senapsfrön

2 kryddnejlikor

 

Inlagda plommon

500 g mogna plommon

100 g ekologiskt rörsocker

1 nypa fint salt

4–5 cl konjak

 

Potatismos

1 kg potatis

100–200 g smör

Kokvatten från potatisen

Salt och peppar

 

Tillagning

Inlagda plommon

(Gör de inlagda plommonen minst en dag i förväg.)

Skölj och halvera plommonen och ta bort kärnorna.

Blanda dem med socker och en nypa salt och låt dem dra i ett par timmar så att de släpper ifrån sig sin saft.

Häll av vätskan, lägg plommonen i en ren burk och smaksätt med konjak.

 

Inlagda gurkor

Skär gurkorna i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

Salta gurkskivorna i en timme innan du häller den kalla inläggningsvätskan över dem.

Lägg alla ingredienser utom gurkorna i en kastrull och koka tills sockret och saltet har lösts upp.

Häll den varma saltlaken över gurkorna för snabb inläggning – eller låt saltlaken svalna först för krispigare och rundare gurkor.

 

Kyckling och sås

Värm smör och olivolja i en stor gjutjärnsgryta och bryn kycklingen ordentligt på alla sidor.

Lägg de brända schalottenlökarna, lagerbladen, timjan och vitlök i grytan med kycklingen.

Tillsätt buljong och grädde och koka upp.

Ställ grytan med locket på i en förvärmd ugn på 180 grader i 45–60 minuter.

Ta ut grytan och låt kycklingen vila under locket i 20–30 minuter.

Ta ut kycklingen och skär den i lämpliga bitar. Sila såsen, värm den och krydda med salt och peppar.

 

Potatismos

Koka potatisen i rikligt med osaltat vatten tills den är mjuk.

Häll av vattnet, men spara lite av kokvattnet.

Mosa potatisen grovt och rör i kokvattnet och smöret tills du får en krämig men rustik konsistens.

Krydda med salt och peppar.

 

Servering

Lägg upp kycklingen på ett fat och häll över den separerade såsen. Servera med potatismos, inlagda gurkor och inlagda plommon – de söta, sura och feta smakerna samverkar för att lyfta rätten till något riktigt speciellt.

← Äldre inlägg

Guider

RSS

Sex skäl att välja en emaljerad gjutjärnskanna

Emaljerade gjutjärnsgrytor är ingen ny uppfinning, tvärtom. De har varit en självklarhet i kök världen över i många decennier. Och det finns goda skäl till...

Läs mer

Hur man återställer naturlig nonstick (seasoning) på din stekpanna med dubbla handtag

Om du precis har gjort en storstädning eller råkat laga sur mat på din stekpanna är det ett bra tillfälle att ge din stekpanna ett...

Läs mer