Emaljerade gjutjärnsgrytor är ingen ny uppfinning, tvärtom. De har varit en självklarhet i kök världen över i många decennier. Och det finns goda skäl till det.
Här har vi sammanställt sex skäl till varför en emaljerad gjutjärnsgryta förtjänar sin plats som en klassiker i köket – även i ditt hem.
Fantastisk värmehållning
När det gäller värmehållning är gjutjärn det mest effektiva materialet du kan få i vanliga grytor.
Det gör det perfekt för att skapa en skorpa – till exempel när du bryner köttfärs till bolognesesås eller lagar gulasch.
Och när rätten sedan behöver sjuda länge kommer materialet verkligen till sin rätt.
En gjutjärnsgryta behöver inte mycket värme när den väl har värmts upp, eftersom den lagrar värmen så effektivt.
Så du sparar energi när du låter din chili con carne sjuda i en gjutjärnsgryta.
Inga mystiska beläggningar
När du hör ordet ”emalj”, tänker du då på PFAS eller en massa kemikalier som du inte har en chans att känna till eller skilja mellan?
Då har vi goda nyheter för dig.
Vår gjutjärnsgryta är belagd med en typ av glasemalj,
och den är helt fri från PFAS eller andra typer av tvivelaktiga kemikalier som finns i många belagda köksredskap.
Otrolig mångsidighet
Oavsett vilken typ av spis du har kommer du att uppskatta en emaljerad gjutjärnsgryta.
Den kan användas på alla värmekällor.
Den är också utmärkt i ugnen, både för bakning och direkt från spisen.
Gör läckert grytbröd, stek kyckling eller sätt din boeuf bourguignon i ugnen tills den är mör och smakrik.
Tack vare emaljen kan du även använda grytan för att förvara mat, även om den är sur.
Och naturligtvis kan du ställa grytan på bordet med den varma rätten i – som håller sig varm länge tack vare grytans effektiva värmelagring.
En gryta för generationer
Vår gryta är inte bara gjord för att hålla en livstid, den är gjord för att hålla i generationer.
När det gäller emaljerat gjutjärn finns det en sak som är extremt viktig för grytans hållbarhet: emaljen.
Det är här som grytor av god kvalitet skiljer sig från grytor av dålig kvalitet.
Emalj av dålig kvalitet är inte särskilt stark och går lätt sönder – och när emaljen väl gått sönder kan grytan inte längre användas.
Därför tillverkar vi våra grytor hos ett franskt företag med över 100 års erfarenhet av tillverkning av emaljerat gjutjärn.
Här emaljeras varje gryta för hand i flera lager för att uppnå bästa möjliga resultat.
Vi har inte snålat – och det kommer du att märka under många år framöver när din gryta fortsätter att ge dig och din familj underbara kulinariska upplevelser.
Enkelt underhåll
En emaljerad gjutjärnsgryta är otroligt lätt att rengöra.
Varmt vatten, tvål och en diskborste är allt du behöver för daglig rengöring.
Tack vare emaljen behöver du inte oroa dig för rostbildning som med rått gjutjärn, och grytan behöver inte genomgå inbränning med olja.
Laga mat, diska, ställa undan – och den är redo för nästa gång du sätter på spisen.
Ett estetiskt tillskott
Sist men inte minst är det svårt att ignorera det faktum att en gjutjärnsgryta är ett vackert tillskott till vilket kök som helst.
Den håller inte bara en livstid, utan är också ett köksredskap som du kommer att vilja titta på under en livstid.
Den tidlösa designen och de klassiska färgerna kommer att komplettera din spis, ditt matbord eller hyllan där du förvarar den.