En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som du bara behöver köpa en gång.
Den klarar nästan allt – från att koka och baka till att steka och ånga – men den förtjänar också lite omsorg och uppmärksamhet för att du ska få ut det mesta av den.
Här är en guide om hur du använder en emaljerad gjutjärnsgryta och ser till att den håller hela livet.
Innan första användningen
Innan du använder grytan för första gången, tvätta den i varmt vatten med lite tvål och en mjuk borste eller en skrapfri svamp.
Torka den noggrant omedelbart.
Tack vare emaljen behöver gjutjärnsgrytor inte behandlas som rått gjutjärn, så du kan börja laga mat direkt.
Uppvärmning
Börja alltid med låg till medelhög värme och låt grytan värmas upp gradvis med matolja i.
Använd aldrig boost- eller power-funktionen på en induktionshäll och undvik snabba temperaturförändringar; detta är onödigt och kan skada emaljen.
När grytan är varm håller den en stabil temperatur och fördelar värmen jämnt.
Det betyder att du kan laga maten på lägre värme och ändå få perfekta resultat.
Tänk bara på att inte lämna grytan tom på en tänd spis i mer än 3–5 minuter – detta förhindrar överhettning och skyddar emaljen.
En gjutjärnsgryta behåller värmen mycket bättre än de flesta grytor, så du behöver sällan skruva upp värmen helt.
Användning och ugn
Grytan kan användas på induktions-, el-, gas- och keramikhällar och tål ugnstemperaturer upp till 290 °C.
Om du sätter den i ugnen ska den placeras på ett galler, inte direkt på ugnsgolvet.
Vi rekommenderar också att du använder bakplåtspapper om du använder grytan för att baka bröd: detta skyddar emaljen, men också dig.
Du kan använda bakplåtspapper för att sänka ner degen i grytan så att du inte bränner dig på grytans sidor.
Korrekt hantering
När du flyttar grytan ska du lyfta den – dra den inte över bordet eller spishällen.
Emaljen är otroligt tålig, men tål inte stötar och slag.
Använd redskap av trä, silikon eller plast i grytan; undvik metallredskap, som kan repa eller skada emaljen, och slå inte skedar och spatlar mot kanten.
Byggd för att hålla
Emaljen i grytan är av högsta kvalitet och appliceras för hand av vår franska tillverkare, som har tillverkat den sedan 1920-talet.
Om du tar väl hand om din gjutjärnsgryta kommer den att hålla i många, många år – och ge samma fantastiska resultat varje gång.
Emaljen slits inte bort vid normal användning.
Om en olycka inträffar och emaljen skadas och spricker bör grytan dock inte användas längre.
Detta är sällan ett problem, eftersom om du behandlar den enligt instruktionerna kommer du att ha en gryta som du kan njuta av resten av livet.