Are carbon steel pans safe to cook on?

Är kokkärl i kolstål säkra att laga mat på?

Kolstålpannor är inte bara säkra nog att laga mat på - du kan teoretiskt äta direkt från kolstål.

Säkerhet och hälsa är viktigt att tänka på när man letar efter nya stekpannor och grytor – särskilt på senare tid, där flera tveksamma ämnen har hittats i moderna pannor med syntetiska nonstick-beläggningar.

När du väljer nya kastruller eller kastruller bör du tänka på vad de är gjorda av och belagda med, om ämnen på pannans yta bryts ner och frigörs vid vissa tillagningstemperaturer samt vilka redskap du kan använda på pannan - t.ex. metall eller trä.

Lyckligtvis är alla våra köksredskap säkra och giftfria att laga mat på – inklusive våra kolstålpannor, som faktiskt är några av de säkraste och hälsosammaste att laga mat på. Här är förklaringen.

Vad är kolstål?

Kolstål är en legering som består av 99 % järn och 1 % kol och används för att tillverka starka strukturer. Det är denna styrka och hållbarhet som gör materialet perfekt för köksredskap.

Liksom gjutjärn kan kolstål lagra och hantera värme extremt bra. Men till skillnad från gjutjärn är kolstål lättare – även om det fortfarande har en bra vikt – vilket gör det lättare att laga mat och hantera kastrullerna.

Kolstålspannor, även känd som plåtpannor, järnpannor eller kolstålpannor, har använts i Europa i flera århundraden - särskilt i professionella kök, men i allt högre grad även bland privata hemkockar.

Är kolstål giftigt?

Toxicitet är en viktig fråga när det kommer till köksredskap – och blev särskilt aktuell på 1970-talet, då teflon i nonstick-pannor innehöll skadliga PFOA-ämnen.

Till skillnad från gamla teflonbelagda nonstick-pannor är kolstål 100 % säkert att använda – och helt fritt från skadliga ämnen. Det finns bara två "kemikalier" i kolstål - järn och kol - och ingen av dessa är skadlig. Och det bästa med kokkärl av kolstål är att de bygger upp en naturlig nonstick-effekt när du bygger upp kryddningen av pannan, vilket är processen där pannan bränns in med vegetabilisk olja, som stelnar under uppvärmningen.

Kolstål är så säkert att du teoretiskt sett skulle kunna äta direkt från stekpannan. Om din panna har utvecklat rost ska du i allmänhet inte äta av den – men rost kan som tur är lätt tas bort, och pannan kan bli så god som ny.

Om din stekpanna har repor behöver du inte oroa dig för att kemikalier släpps ut i maten. Repor på kokkärl av kolstål är normalt och kommer att stängas med tiden när pannan får ett lager av krydda - eller när du lagar mat på pannan.

Om du letar efter giftfria köksredskap som är både säkra och hälsosamma, är kolstål det perfekta valet. Vi tar säkerhet och hälsa på största allvar, så du kan vara helt säker på att alla våra köksredskap är 100 % säkra att använda - och används redan av både proffs och hemkockar.

Se våra kastruller och stekpannor här

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke