Behind the scenes: Cutting boards in oak wood

Bakom kulisserna: Skärbrädor i ek

Följ med oss ​​till Frankrike söder om Lyon, där vi tillverkar våra skärbrädor i fransk ek – på en familjeägd verkstad, med över 100 års erfarenhet. Det är din garanti för en skärbräda i ek av hög kvalitet.

Hur våra skärbrädor i ek tillverkas

1. En bit av den franska ekskogen

De stora ekarna kommer från Juraregionen i Frankrike. Här hittar du några av de bästa ekarna, med täta växtringar och finare struktur. Eftersom träden växer långsamt uppnår de bättre styrka och färre knop. Fransk ek har också ett högt innehåll av garvsyra, vilket ger antibakteriella egenskaper.

2. Torkning och kvalitetssäkring

När virket sågas på sågverket behöver plankorna torka. Då kvalitetssäkras virket, kollar det om det finns kvistar och inspekterar träets struktur. En bra träbit, torr och med rätt struktur, är förutsättningen för att skapa en stabil skiva som kan hålla i många år.

3. Välja och matcha enskilda trästycken

De stora plankorna skärs i mindre bitar som sedan matchas. Det är viktigt att markera varje bit så att träets struktur passar ihop. Detta är inte bara för det estetiska uttrycket utan speciellt för brädans styrka och stabilitet.

4. Limning

När tre till fem träbitar matchas och märks så att växtringens struktur passar ihop behöver de limmas och torkas.5. Forma skärbrädan

Nu tar skärbrädan sin slutgiltiga form. De tre till fem limmade träbitarna är frästa för att säkerställa att storleken och formen är exakta.6. Slipa brädan och runda kanterna

Skärbrädan har tagit form, men kanterna måste slipas för att säkerställa att de är rundade och bekväma att hålla. Detta görs manuellt samtidigt som skärbrädorna inspekteras igen för att säkerställa högsta kvalitet.

7. Initial olja

Efter slipning oljas skivorna med vegetabiliska oljor. Denna unika oljebehandling säkerställer att träet skyddas och förhindrar att det torkar ut. Skivorna får suga upp så mycket olja de kan.

8. Ett extra steg för en extraordinär finish

När träskärbrädor utsätts för vatten kommer du nästan alltid att se träfibrerna höjas, vilket skapar en grov yta. Det är inget fel med det – du kan enkelt jämna till ytan med en slipsvamp och applicera matolja eller träolja för ändamålet. Se vår guide för skötsel och rengöring här →

Vi inkluderar en slipsvamp med alla våra skärbrädor för ytunderhåll. Men för att ge dig en ännu bättre finish har vi lagt till ett extra steg i produktionen.

Alla skärbrädor doppas kort i vatten för att framkalla höjning av träets fibrer. Sedan torkas de, slipas, poleras och oljas in en andra gång, vilket ger dem gott om tid att absorbera oljan.

10. Paketering och frakt till Danmark

När skärbrädorna är klara slås de in i fettbeständigt papper och läggs i en vacker bomullspåse. En liten slipsvamp ingår i varje påse så att du kan hålla din skärbräda i gott skick. Läs hur här →

Och nu skickas brädan till Danmark, varifrån vi packar och skickar den vidare till dig. En exceptionell skärbräda, som genomgår en lång rad steg baserade på över 100 års fransk hantverkstradition och expertis.

Allt för att ge dig en vacker, stark och naturligt antibakteriell skärbräda som du kan njuta av resten av ditt liv om du tar hand om den.

Se vår guide om vad du ska göra när du får tavlan – och hur du tar hand om den här →

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke