Om du funderar på att investera i en kökskniv kan antalet knivar att välja mellan snabbt bli överväldigande. Om du inte är säker på var du ska lägga dina pengar, läs då vidare och få våra bästa tips och tricks om hur du väljer den perfekta kökskniven för dina behov och syften.
I den här artikeln guidar vi dig genom de olika typerna av knivar som finns att välja mellan - och sedan får du våra råd om vilka som är rätt för dig att investera i.
Här på Gastrotools säljer vi totalt nio olika knivar, så det är inte konstigt att du kanske är osäker på vilken som passar dina behov. Men oroa dig inte - när du har läst den här guiden bör valet bli mycket mycket enklare.
Få grepp om grunderna: Vilken kniv ska jag börja med?
Man kommer långt med bara två knivar i köket - så länge det är rätt knivar... En bra kockkniv som klarar cirka 90 % av alla skäruppgifter och en bra hobbykniv som klarar allt annat.
När du investerar i en ny kökskniv måste du titta på vad du redan har i köket - och vilka behov du behöver täcka.
Tänk också på:
- Vill du klara dig med så lite utrustning som möjligt?
- Eller vill du ha en kniv för alla typer av uppgifter?
Om du vill ha så lite utrustning som möjligt kan en kockkniv som vårGyuto kan vara den perfekta platsen att börja på. Om du däremot redan har en bra kockkniv kanske du vill ta en titt på vår Utility knife , som är en effektiv och mycket mångsidig kniv för en mängd olika uppgifter i köket.
Materialet är inte oviktigt: det är därför du bör välja en kniv som är smidd av en hård stålblandning
När du läser om de olika knivarna kommer du ofta att se stålets "hårdhet" nämns. Vi behöver inte komma med en lång teknisk förklaring här, men i grund och botten, ju hårdare stål, desto längre förblir det skarpt.
En billig kökskniv från din lokala stormarknad har vanligtvis en hårdhet på cirka 54-55 HRC. Det betyder att det blir matt efter mycket kort tid.
Det är kolhalten som gör skillnaden
En bra kökskniv är gjord av stål med hög kolhalt – ett exempel kan vara VG-10 som vi själva använder på Gastrotools. Den höga kolhalten gör att de håller sig vassa mycket längre och kräver mycket mindre underhåll. Hårdheten är runt 60-62 HRC på Rockwell-skalan. (Rockwell-skalan är en internationell skala som mäter materialens hårdhet.)
Så varför ska du välja en kökskniv med en hård stålblandning?
Anledningen är att ingen av oss vill ha våra knivar slipade hela tiden – och det slipper du om du går för hårda stålknivar.
Vilken kniv ska du välja? Tja... Det beror på vad du har
Vill man börja om från början med att välja en bra kniv så ska man som sagt börja med en kockkniv. Kockknivar som Gyuto eller Santoku är bra alternativ.
När du väl har en bra kockkniv kan du utöka din samling med en brukskniv eller en bra skalkniv.
När du väl har de två knivarna kommer dina nästa köp att bero på dina behov.
Lagar du mycket kött? Då blir du nöjd med en bra skärkniv som säkerställer det perfekta snittet.
Är behovet mer att dela varma bullar på söndagsmorgonen? Då kanske du hittar mer användning i en bra brödkniv.
Om du funderar på en av varje, har vi faktiskt gjort tre olika paketlösningar.
The Essential Collection ,The Complete Collection ochThe Ultimate Collection . Som namnen antyder är de för olika behov.
Innan du går... Här är ett bonustips för när du använder dina knivar
Hur lockande det än kan vara att bara slänga knivarna i diskmaskinen efter en god middag, snälla gör det inte!
Även om vi har ansträngt oss för att välja de absolut bästa materialen till våra köksknivar – sanningen är att även de bästa materialen slits med tiden, och den processen snabbas upp rejält när du diskar dina knivar i diskmaskinen. Så ta tag i borsten själv och hjälp dina knivar att hålla hela livet.
Vill du undvika tråkiga knivar? - läs vår ultimata guide om hur du tar hand om dina knivar →