På Gastrotools älskar vi vassa knivar. De gör matlagningen snabbare, enklare och viktigast av allt, roligare. Men för att dina knivar ska hålla sig vassa längre än den första månaden efter att du har köpt dem måste du ut och jobba lite.
De flesta känner till skärpnings-/slipstavar som den på bilden nedan:

Men bara få vet hur man använder en korrekt och hur ofta man gör det. Dessutom finns det flera typer av skärpstänger och det är viktigt att du använder den rätta för just dina knivar.
I den här artikeln kommer vi att ge dig svaret på detta och mycket mer. Om du vill veta hur du håller dina knivar så vassa som möjligt under en livstid, kommer den här artikeln att visa dig hur.
Vad är en skärpstav?
En keramisk slipstav är ett verktyg som används för att behålla skärpan på dina knivar. Keramiska slipstavar skiljer sig mycket från metall/magnetiska slipstavar, eftersom en keramisk slipstav kommer att finslipa dina knivar, vilket är nyckeln till att hålla vassa knivar.
Om dina knivar är slöa och behöver slipas bör du använda en knivslip eller slipstenar.
Slipstaven består av en keramisk stav och ett ergonomiskt handtag. Slipstavar finns i olika material och det är viktigt att skärpstångens hårdhet stämmer överens med knivarnas.
Hos Gastrotools är våra knivar tillverkade av otroligt hårt stål, med en hårdhet på 60-62 HRC. Därför måste slipstaven leva upp till hög standard. Vår keramiska skärpstav, har en hårdhet på 67 HRC.
Vad är skillnaden mellan en vanlig slip-/slipstav och en keramisk slipstav?
Skillnaden mellan de olika skärpstavarna är den metall som används för att slipa. En vanlig skärpstav är gjord av ett mjukare material som skulle vara mjukare än vår kniv. Av denna anledning fungerar inte den traditionella slip-/slipstången med japanska stålknivar, eftersom knivarna skulle vara vassare än slipstången.
En keramisk slipstav är betydligt hårdare och kan därför användas med nästan alla knivar. Om du vill vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du köper en keramisk skärpstav.
Hur man använder en skärpstav
När du använder en skärpstav, kom ihåg att det viktigaste inte är hastigheten. Ta istället tid på dig och oroa dig inte för att se ut som en professionell kock. Ju mer du använder skärpstången, desto mer vänjer du dig vid rörelsen och du kommer att kunna använda skärpstången snabbare och snabbare.
Håll din slipstav i en vinkel på cirka 10-20 grader och skjut kniven över skärpstången i ett svepande drag. Kom ihåg att stryka lika många gånger på varje sida av kniven. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.
Hur ofta ska man använda en skärpstav?
Om du vill hålla din kniv så vass som möjligt bör du optimalt använda skärpstången varje gång du använder dina knivar.
Men om du tycker att detta är för jobbigt kan du använda skärpstången minst en gång i veckan.
Frekvent användning av en slipstav hjälper till att hålla dina knivar vassa mycket, mycket längre.
Andra tips för knivunderhåll
Om du vill ha fler tips och tricks om hur du tar hand om dina knivar och underhåller dem så bra som möjligt, då har vi skrivit en artikel om just detta ämne. Läs den här...
Om den här artikeln har fått dig att vilja ha en skärpstav i ditt kök , ta en titt på vår keramiska skärpstav här...