What is the difference between 3-ply and 5-ply?

Vad är skillnaden mellan 3-lagers och 5-lagers?

Kökskärl i rostfritt stål består av olika typer av metall - lager.

Så den uppenbara skillnaden mellan 3-lagers och 5-lagers är naturligtvis antalet lager .

Men vilka andra skillnader finns det – och hur mycket spelar antalet lager?

Vi tar dig igenom nedan, där vi tittar på både fördelar och nackdelar med dessa två typer av konstruktioner i rostfritt stål.

Vad är 3-lagers rostfritt stål?

Termen 3-lagers syftar på en konstruktion i 3 lager.

Dessa tre lager består av två lager rostfritt stål – med en kärna av aluminium vilket ger bra värmeegenskaper.

Fördelar med 3-lagers

  • Pris: 3-lagers består av färre lager än 5-lagers och är därför också billigare.
  • Vikt: På grund av det minskade antalet lager gör detta också att 3-lagers är något lättare. Det gör det lättare att hantera kokkärlen – och lättare att slänga mat i pannan.

Nackdelar med 3-lagers

  • Hållbarhet: Eftersom 3-lagers endast består av tre lager metall är kokkärlet också mindre hållbart, eftersom det är mer känsligt för repor och bucklor. Ofta tillverkas tyvärr även 3-ply med metaller av låg kvalitet, vilket försämrar hållbarheten – och även värmeegenskaperna.
  • Värmeegenskaper: 3-lagers består av två lager mindre aluminium än 5-lagers, och detta påverkar särskilt värmeegenskaperna. Dessa kastruller och kastruller fördelar värmen mindre jämnt, vilket kan resultera i så kallade "hot spots" där delar av ytan blir varmare än andra. Detta leder till ojämna tillagningsresultat och mat som bränns lättare.

Vad är 5-lagers rostfritt stål?

5-lagers rostfritt stål är en stark konstruktion i 5 lager - med 4 olika typer av metall.

Kärnan består av 2 lager av ren aluminium med en aluminiumlegering i mitten - vilket ger exceptionella värmeegenskaper.

Dessutom består 5-ply även av två slitstarka lager av rostfritt stål, vilket säkerställer en slät och hållbar yta.

Läs mer om 5-skiktskonstruktionen här→

Fördelar med 5-lagers

  • Värmeegenskaper: De tre skikten av aluminium i 5-lager ger otroliga värmeegenskaper. Du får perfekt värmeledning och enkel värmekontroll. Dessutom fördelas värmen jämnt i grytan eller pannan, vilket resulterar i jämnare värme. Särskilt viktigt om du till exempel gör risotto .
  • Hållbarhet: Med kastruller och kastruller i 5-lager får du kokkärl som håller hela livet. Ytan i rostfritt stål är otroligt hållbar och de tre skikten av aluminium säkerställer en stark konstruktion.

Läs fler fördelar med att välja kokkärl i 5-lager här→

Nackdelar med 5-lagers

  • Pris: Ofta är 5-ply något dyrare än 3-ply, på grund av de fler lagren av metall, som också ofta är av högre kvalitet.
  • Vikt: De två extra lagren - jämfört med 3-lagers - resulterar också i tyngre kokkärl. Dessa kastruller och kastruller är dock fortfarande otroligt lätta jämfört med till exempel gjutjärn .

Spelar antalet lager någon roll?

Det korta svaret är - ja!

Antalet lager gör en värld av skillnad när det kommer till värmeegenskaper och hållbarhet.

Det är också därför professionella kockar svär vid 5-ply .

Även om det lägre priset på 3-ply kan vara tilltalande - vi tror att 5-ply är värt varenda krona.

Du får grytor och stekpannor med otrolig hållbarhet och unika värmeegenskaper som du kan njuta av resten av ditt liv.

Är du redo att uppgradera dina kastruller och stekpannor - för sista gången?

Utforska sedan vår 5-lagers samling här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke