Gör julträffarna läckra och lätta genom att servera denna läckra ankconfit för dina gäster. Det som gör den här rätten enkel är att du kan köpa färdig ankconfit från både slaktare och välsorterade stormarknader, men du kan också enkelt göra den själv några dagar innan den stora kvällen. I det senare fallet behöver de konfiterade ankbenen bara avnjutas under dagen.
4 människor
Ingredienser
4 confiterade anklår
2 ekologiska apelsiner
3 msk. socker
1,5 msk. vitvinsvinäger
2 dl färskpressad apelsinjuice
4 dl ank- eller kycklingfond
25 g kallt smör i tärningar
250 g spenat
Smör till stekning
Salt och peppar
Steg för steg
Rosta de confiterade ankläggen i ugnen på 200 grader varmluft/220 grader normalt i 10-15 minuter, tills skalet är krispigt och gyllene.
Riv apelsinskalet och filéa apelsinsköttet.
Smält sockret i en kastrull på jämn värme tills det blir gyllene. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinjuice och låt sjuda tills hälften av fukten har avdunstat. Tillsätt nu fonden och koka igen tills hälften av vätskan har avdunstat. Ta kastrullen från värmen och vispa i kalla smörtärningar en efter en och smaka av med salt och peppar. Tillsätt apelsinfiléerna precis innan servering.
Fräs spenaten i smör tills den mjuknar. Krydda med salt och peppar.
Njut av de confiterade ankbenen med sauterad spenat och apelsinsås.