Bräserade fläsklägg är fantastisk comfort food under årets kalla månader. Köttet blir otroligt mört efter flera timmars tillagning och såsen får ett otroligt smakdjup av fläskköttet, grönsakerna, äppelmoset och portern. Kom ihåg att rengöra fläskläggen innan du steker dem - eller be din slaktare göra det.
Njut av det bräserade fläskköttet med potatismos och smörstekt kål.
4 personer
Ingredienser
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
2 persiljerötter
2 stjälkar selleri
1 kg putsat fläskkött
Olja för stekning
2 msk. äppelcidervinäger
1 mörk öl, t.ex. porter
4 dl äppelmos
4 dl kycklingfond
3-4 kvistar timjan
2 lagerblad
Majsstärkelse för förtjockning
Salt och peppar
Steg för steg
Skala och hacka lök och vitlök. Skala rotfrukterna och skär dem i grova tärningar. Hacka sellerin grovt.
Bryn fläskläggen i olja, lägg dem i en ugnsfast form och ställ åt sidan. Fräs nu lök och vitlök i samma panna tills löken är klar. Tillsätt grönsakerna och fortsätt fräsa i 2-3 minuter. Lägg tillbaka fläskläggen i grytan tillsammans med vinäger, öl, äppelmos, fond, timjan och lagerblad. Låt grytan koka upp, skumma av och lägg på locket. Ställ in i ugnen på 140 grader varmluft/160 grader varmluft i ca 1,5 - 2 timmar, tills köttet är mört. Alternativt kan du låta det puttra på spisen tills köttet är mört.
Ta ut köttet från grytan och sila av vätskan i en mindre gryta. Släng grönsakerna. Koka vätskan tills den fått lagom smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner fläskköttet i såsen före servering.
Njut av det bräserade fläskköttet med potatismos och smörstekt kål.