En slipsten är ett verktyg som används för att slipa dina knivar – och en riktigt bra investering om du vill hålla dina knivar vassa för livet.
Men om du är ny inom slipstensvärlden kan det snabbt kännas överväldigande. Du kommer att stöta på olika typer av stenar, slipvinklar, kornstorlekar och olika metoder. För att hålla dig på banan kommer jag guida dig genom allt du behöver veta.
I den här artikeln går jag igenom följande:
- Vad är en slipsten?
- Vad betyder de olika kornstorlekarna – och när ska du använda dem?
- Hur slipar du knivar med en slipsten?
- Varför är vinkeln viktig när du slipar dina knivar?
Med det avklarat, låt oss gå lite djupare in på vad slipstenar egentligen är.
Vad är en slipsten?
En slipsten är, som namnet antyder, en sten som används för att slipa knivar. De finns i olika material och kornstorlekar.
Alla slipstenar från Gastrotools är industriellt tillverkade. Det innebär att de har en bättre och mer jämn kornstorlek än om de vore gjorda av natursten.
Precis som sandpapper finns det olika grader av hur fint de slipar. Ju lägre siffra (t.ex. #500), desto grövre är slipstenen. Grova stenar används för att räta ut kniveggen, och de fina stenarna används sedan för att slipa knivarna till en rakbladsvass egg.
Slipstenarna från Gastrotools har två sidor med olika kornstorlekar.
Om du inte har slipat dina knivar på länge rekommenderas att du börjar med en grov sten för att helt räta ut kniveggen, och sedan arbetar dig upp till en finare och finare sten.
Använder du rätt vinkel?
När du använder en slipsten måste du hålla dina knivar i rätt vinkel. Vinkeln beror på dina knivar.
Alla våra knivar på Gastrotools bör slipas i ungefär 15-20 grader, beroende på preferens. Har du klassiska västerländska knivar i köket ska de vanligtvis slipas i 20 grader, medan japanska knivtyper ofta slipas i en mindre vinkel.
Så här slipar du knivar på en slipsten
Nu har vi pratat om material, vinklar och kornstorlekar – och nu kommer vi till det mest intressanta av allt. Hur man använder en slipsten.
Steg 1: Lägg slipstenen i vatten
Innan du använder din slipsten, lägg den först i en skål med vatten i 5-10 minuter. Anledningen är att undvika värmeutveckling när du slipar knivarna, och ge stenen tid att absorbera vattnet.
Värme gör att stålet mjuknar och därmed håller sig vasst under en kortare tid. Härdningen förstörs om du inte är försiktig – om du skickar dina knivar på slipning bör du också välja våtslipning.
Steg 2: Lägg kniveggen mot den grova sidan
Ta nu din blöta slipsten och placera den med den fina sidan nedåt i gummifoten som medföljer, så att den står stadigt på bordet.
Håll din kockkniv i en vinkel på 15-20 grader, tryck lätt på bladet och dra det nedåt över slipstenen.
Upprepa detta 10 gånger och gör sedan samma på andra sidan av kniven. När du slipar ena sidan kan du ofta känna en ”grat” när det är ordentligt slipat på motsatt sida. Denna känns som en lätt ojämnhet om du försiktigt känner på eggen med tummen.
För att ta bort graten, avsluta med att försiktigt slipa kniven en gång på varje sida innan du går vidare till finare kornstorlekar.
Steg 3: Vänd på slipstenen och avsluta på den fina sidan
Håll din kockkniv i en vinkel på 15-20 grader, tryck lätt på bladet och dra det nedåt över slipstenen 10 gånger. Gör detta på båda sidor. *
*Du kan märka en grå vätska på din slipsten. Detta är rester från metallen – och du ska inte ta bort den. Den hjälper bara till att slipa din kniv ännu bättre.
Du kan upprepa detta på finare och finare slipstenar om du vill att dina knivar ska bli lika vassa som rakblad.
När du är klar med slipningen, skölj din slipsten, låt den torka och packa undan den till nästa gång.
Vilken slipsten ska du välja?
Det finns såklart flera alternativ. Om jag skulle åka till en ökenö där jag bara fick ta med mig en slipsten för mina knivar, skulle jag välja vår 500/1000# slipsten. Den grova 500 är perfekt för att räta ut kniveggen, och 1000# passar för att få en vass kniv.
Det sagt, om jag inte skulle till en ökenö, skulle jag köpa ett set med tre slipstenar så att jag alltid har de vassaste knivarna i lådan.