Vassa knivar är oumbärliga i köket, och om du vill säkerställa att dina knivar alltid är så vassa som möjligt behöver de slipas då och då. Att slipa knivar kan vara en vetenskap i sig, och det kan vara svårt att få en överblick och hitta ett enkelt sätt att närma sig processen.
Därför har vi försökt göra knivslipning enkel och rak på sak. Här hittar du en djupgående guide till knivslipning, samt andra tips och tricks som hjälper dig att alltid ha vassa knivar i kökslådan.
Varför du behöver vassa knivar
En vass kniv säkerställer att det är kniven och inte du som gör jobbet. Det innebär att dina rörelser med kniven blir stadigare. Kniven gör det du vill – och kommer därför inte att ”slinta” eller göra något oväntat som kan sätta dig i fara.
Dessutom ger en vass kniv vackra snitt. Oavsett om du hackar grönsaker, skär kött eller skivar bröd.
Knivar blir slöa med tiden
Oavsett hur starkt stål din kniv är gjord av blir den slöare med tiden. Hur snabbt detta händer beror på vad du skär, hur ofta du skär, materialet och inte minst hur väl du tar hand om dina knivar.
Olika knivtyper kräver olika slipmetoder
När du underhåller dina knivar är det viktigt att veta att olika typer av knivar kräver olika slipmetoder för att uppnå optimal skärpa och hållbarhet. En kockkniv behöver exempelvis ofta finare slipning eftersom den används för precisionsarbete som att skära grönsaker och kött. Brödknivar, som har tandade blad, kräver en annan metod eftersom de inte kan slipas på traditionellt sätt med en slipsten. Istället kan du använda en speciell slipmaskin eller få tänderna justerade av en professionell.
Val av slipverktyg
När det gäller att välja ett slipverktyg finns det flera alternativ, var och en med sina egna för- och nackdelar.
Slipsten
Slipstenar är den mest traditionella metoden för att slipa knivar och erbjuder den mest precisa kontrollen över slipprocessen. Fördelen med slipstenar är att du kan välja olika kornstorlekar beroende på hur slö din kniv är.
Slipstål
Slipstål används främst för att underhålla knivens skärpa mellan slipningarna. De rätar ut knivens egg och förlänger skärpan, men slipar inte kniven i traditionell mening.
Slipmaskiner
Slipmaskiner är oftast metoden som används när du lämnar in din kniv till en professionell för slipning. Det är ett effektivt sätt att göra det på – men det är en lösning som passar väldigt få, eftersom det är en stor maskin och en betydande investering att slipa knivarna en gång var sjätte månad.
Underhåll dina knivar med slipstål
Om du tittar i mikroskop på knivbladets kant ser du många räfflor och ojämnheter i eggen. Detta är helt naturligt när du använder knivar.
Det bästa sättet att hålla dina knivar vassa är att jämna ut dessa räfflor med ett slipstål.
Klicka här för att läsa vår artikel om hur du använder ett slipstål.
Det finns en anledning till att jag säger underhåll – och inte slipning. För ett slipstål slipar ingenting. Det rätar bara ut kniveggen, vilket håller dina knivar vassare.
För att slipa dina knivar behöver du ett annat verktyg. Låt oss titta på det nu⤵
Det du behöver för att slipa dina knivar
Det finns flera sätt att slipa dina knivar. Du kan gå till en professionell och få det gjort. Du kan köpa en stor slipmaskin till hemmet eller en knivslipare som du enkelt drar kniven genom. Sist men inte minst kan du använda en slipsten, vilket är min favoritmetod.
Anledningen till att jag föredrar slipsten framför knivslipare är att de är skonsammare mot kniven.
En snabb introduktion till slipstenar
Vi har en hel artikel om slipstenar som du kan läsa här. Därför ger jag i denna artikel bara en snabb introduktion.
Slipstenar kan ses som sandpapper för knivar. De finns i olika kornstorlekar – vissa är mycket grova och andra finare. De grova slipstenarna används för att räta ut kniveggen (likt ett slipstål) – och de finare används för att slipa knivarna.
Alla våra slipstenar på Gastrotools har två sidor – en grov och en fin.
För att lära dig hur du slipar dina knivar med en slipsten, klicka här. Här hittar du en komplett guide för att välja kornstorlek, slipvinkel och allt annat du behöver veta för att slipa knivar med slipsten.
Hur ofta ska du slipa dina knivar?
Som tumregel bör du alltid ta fram ditt keramiska slipstål när du tar ut kniven ur lådan. Ge den några drag och lägg tillbaka slipstålet i lådan.
När det gäller slipstenar räcker det oftast att slipa två gånger per år för att hålla knivarna vassa, förutsatt att du använder ditt slipstål regelbundet.