Knife handling – learn to cut like a professional chef

Knivhantering – lär dig skära som en professionell kock

När du har skaffat en bra kökskniv (eller flera) är det viktigt att lära sig hantera den rätt. Inte bara för att imponera på andra som kanske ser dig förbereda kvällsmaten. Utan lika mycket för din egen skull och för maten du lagar.

Rätt knivhantering hjälper till att säkerställa att du inte skär dig – och med god knivteknik blir du också skicklig på att skära grönsaker och andra ingredienser i jämnstora bitar, så att allt tillagas jämnt.

Regel nummer ett när det gäller knivhantering är alltid: använd en vass kniv. Ge din kniv några drag på din keramiska slipstav, så är du redo att köra.


Så håller du kniven

Det är avgörande att du håller din kniv korrekt – och här behöver du bemästra ”pinch grip” (klämgreppet). Pinch grip ger dig full kontroll över kniven, så att kniven (nästan) känns som en förlängning av din arm.


Så bemästrar du pinch grip:

Greppa knivbladet med tumme och pekfinger precis framför bolstern (där handtaget möter bladet). Du kan även använda långfingret på knivbladet.

Nu när du har ett stadigt grepp, låt oss gå igenom de fem steg du behöver för att behärska grundläggande knivhantering.


De 5 stegen

1. Grovskärning

En del av detta kan verka självklart för dig som läser, men låt oss vara lite grundliga istället för att någon ska behöva leta efter plåsterlådan för att vi var för fina för att beskriva grunderna ;-)...

När du skär grönsaker är första steget att se till att de är helt rena och klara att använda. Därefter behöver de delas i bitar som är lätta att hantera. En bra tumregel är att skära grönsaker i bitar som inte är större än 10 centimeter.

Du kommer sällan ha grönsaker i din rätt som är längre än så, och det fungerar bra med det som är bekvämt att arbeta med när du står med en kockkniv.


2. Skapa en plan bas

Nu gör du en plan bas på grönsaken du jobbar med. I vårt fall kålrot.

Utan en fast bas kan dina grönsaker bli lite väl rörliga, och om du har en vass kniv i handen riskerar du ändå att behöva plåstra om dig...

Så skär en plan bas och se till att grönsaken ligger stadigt på skärbrädan så att du kan fortsätta arbeta säkert med den.


3. Skiva grönsaken

Nu kommer vi till den intressanta delen av knivhanteringen – steget där du lär dig att skära säkert, effektivt och snabbt (utan att vara rädd om fingrarna).

Säkra grönsaken på skärbrädan med tummen och lillfingret på varsin sida. Placera de andra tre fingrarna ovanpå grönsaken och böj fingertopparna inåt så att kniven löper längs dina knogar.

När du har detta grepp kan du använda knogarna för att avgöra hur tjocka skivorna ska bli.

Nu kan du skära dina grönsaker i perfekta skivor. Behöver du strimlor eller tärningar? Håll ut – det kommer i de sista två stegen.


4. Skär dina grönsaker i strimlor (julienne)

Om du behöver strimlor, stapla dina skivor ovanpå varandra och vrid dem 90 grader. Säkra sedan grönsaken igen enligt ovan och låt kniven gå upp och ner, låt knogarna bestämma tjockleken.

Kom ihåg att fingertopparna alltid ska peka inåt.


Om din kockkniv har en lätt bågform, som vår Gyuto, kan du låta knivspetsen vila på skärbrädan hela tiden och röra den upp och ner. Detta ger bra stabilitet i början och gör det ännu säkrare för dig (och dina fingrar).


5. Hur du skär perfekta kuber

Vi är nu framme vid sista steget – och dina grönsaker kommer snart att vara perfekt tärnade.

Samlade dina strimlor till en bunt och säkra dem enligt beskrivningen ovan. Skär sedan åt motsatt håll och försök skära dem i samma tjocklek som strimlorna.

Detta ger dig perfekta kvadratiska kuber.

Är du osäker på något av stegen vi beskrivit ovan? Det är inte alltid lätt att lära sig av skrivna instruktioner – lyckligtvis kan du titta på videon ovan där Thomas Rode demonstrerar och förklarar processen i praktiken. Lycka till!

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Five questions and answers about cast iron casseroles

Fem frågor och svar om gjutjärnsgrytor

Vi ställde fem viktiga frågor om emaljerade gjutjärnsgrytor till Julius Schiller, grundare av Gastrotools och mannen bakom utvecklingen av våra produkter i samarbete med tillverkare...

Läs mer
Where a pan is made: A visit to Franco's workshop

Var en panna tillverkas: Ett besök i Francos verkstad

Strax utanför den italienska staden Como – en kort avstickare från en trafikerad väg – står en byggnad som inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet. Men...

Läs mer