Ska du använda malda kryddor eller hela kryddor när du lagar mat? Och är det verkligen någon skillnad? Vi tittar närmare på det i den här artikeln.
Malda kryddor är vanligtvis det du hittar i mataffären och det som de flesta har i sitt kök. De är praktiska och billiga – men inte det bästa alternativet om du vill få ut mest smak.
Varför du bör använda hela kryddor
Min tydliga rekommendation är att använda hela kryddor när det är möjligt. Detta betyder dock inte att du ska kasta hela kryddor direkt i maten.
Genom att använda en mortel eller en kryddkvarn kan du kombinera det bästa av två världar.
Precis som med kaffe smakar dina kryddor mycket bättre när de är nymalda. Det innebär att du behöver använda betydligt mindre kryddor, och smakprofilen blir mycket mer intressant.
Så snart kryddorna mals frigörs många oljor och aromer – och ju längre du väntar, desto mer smak förlorar kryddorna. Därför smakar dina kryddor betydligt bättre när de är nymalda jämfört med när de är färdigkrossade i förpackningen.
Få mer smak från dina kryddor genom att rosta dem
I matiga rätter är det en bra idé att rosta dina kryddor innan du använder dem i maten. Rosten frigör kryddornas oljor, vilket ger en mer genomträngande och komplex smak.
Så gör du
Börja med att lägga dina krossade kryddor i en stekpanna på medelvärme. Skaka pannan hela tiden så att kryddorna hela tiden rör sig och inte bränns vid. Använd sedan kryddorna i din rätt.