Ground spices vs. whole spices – which is best?

Malda kryddor eller hela kryddor – vilket är bäst?

Ska du använda malda kryddor eller hela kryddor när du lagar mat? Och är det verkligen någon skillnad? Vi tittar närmare på det i den här artikeln.

Malda kryddor är vanligtvis det du hittar i mataffären och det som de flesta har i sitt kök. De är praktiska och billiga – men inte det bästa alternativet om du vill få ut mest smak.


Varför du bör använda hela kryddor

Min tydliga rekommendation är att använda hela kryddor när det är möjligt. Detta betyder dock inte att du ska kasta hela kryddor direkt i maten.

Genom att använda en mortel eller en kryddkvarn kan du kombinera det bästa av två världar.

Precis som med kaffe smakar dina kryddor mycket bättre när de är nymalda. Det innebär att du behöver använda betydligt mindre kryddor, och smakprofilen blir mycket mer intressant.

Så snart kryddorna mals frigörs många oljor och aromer – och ju längre du väntar, desto mer smak förlorar kryddorna. Därför smakar dina kryddor betydligt bättre när de är nymalda jämfört med när de är färdigkrossade i förpackningen.


Få mer smak från dina kryddor genom att rosta dem

I matiga rätter är det en bra idé att rosta dina kryddor innan du använder dem i maten. Rosten frigör kryddornas oljor, vilket ger en mer genomträngande och komplex smak.


Så gör du

Börja med att lägga dina krossade kryddor i en stekpanna på medelvärme. Skaka pannan hela tiden så att kryddorna hela tiden rör sig och inte bränns vid. Använd sedan kryddorna i din rätt.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Five questions and answers about cast iron casseroles

Fem frågor och svar om gjutjärnsgrytor

Vi ställde fem viktiga frågor om emaljerade gjutjärnsgrytor till Julius Schiller, grundare av Gastrotools och mannen bakom utvecklingen av våra produkter i samarbete med tillverkare...

Läs mer
Where a pan is made: A visit to Franco's workshop

Var en panna tillverkas: Ett besök i Francos verkstad

Strax utanför den italienska staden Como – en kort avstickare från en trafikerad väg – står en byggnad som inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet. Men...

Läs mer