How to clean your stainless steel cookware

Hur du rengör dina köksredskap i rostfritt stål

Om du är den lyckliga ägaren till köksredskap i rostfritt stål vet du förmodligen hur enkelt det är att rengöra dina kastruller och stekpannor efter användning.

Men känner du också igen den irriterande känslan när du upptäcker regnbågsfläckar, inbrända oljefläckar eller kanske fula kalkavlagringar?

I den här guiden ger vi dig 3 enkla tips för att få bort allt detta!

Daglig rengöring

Rostfritt stål är superlätt att rengöra! Det tål det mesta – och 99 % av gångerna kan du göra rent med varmt vatten, diskmedel och en disktvättborste.

Stål är otroligt hållbart och kan i princip tåla användning av stålull – men vi rekommenderar ändå att du undviker det för att slippa onödiga repor på ytan.

Är kastruller och stekpannor i rostfritt stål diskmaskinssäkra?

Det korta svaret är ja – men precis som med användning av stålull rekommenderar vi att du undviker det och istället diskar din kastrull eller panna för hand. Det gör vi av den enkla anledningen att du kan torka ytan direkt och undvika fula kalkavlagringar.

Därför är vårt tips: Diska alltid rostfritt stål för hand med tvål och vatten och torka av direkt!

Som tur är, om din kastrull eller panna ändå har hamnat i diskmaskinen, kan du enkelt få bort kalkavlagringarna.

Hur du tar bort kalk, oljefläckar och regnbågsfläckar

Har du en panna med kalkavlagringar, oljefläckar eller regnbågsfläckar? Som tur är är de lätta att ta bort.

Allt du behöver är vinäger, en svamp eller borste och kanske lite armbågsfett.

Att gnugga in vinägern brukar oftast räcka för att lösa upp fläckarna på ytan – vare sig det är kalk, olja eller regnbågsfläckar. Det krävs bara lite tålamod och mycket armbågsfett. Eller så kan du låta vinägern verka en liten stund för enklare borttagning.

Hur du tar bort envisa fläckar

Om vinägern inte räckte för att få bort fläckarna kan du blanda den med lite bikarbonat – och smeta in ytan på din panna eller kastrull med denna pasta.

Observera: Eftersom vi arbetar med syra och bas rekommenderar vi alltid att du använder handskar när du använder denna metod.

Med dessa tre tekniker kan du hantera allt från daglig rengöring till att ta bort kalk, oljefläckar och regnbågsfläckar – eller till och med de envisaste regnbågsfläckarna.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer