Cleaning cutting boards in oak wood

Rengöring av skärbrädor i ek

När det kommer till skärbrädor bör du alltid välja en av trä istället för plast eller bambu. Plastskärbrädor håller inte så länge som du kanske tror – och de kan tendera att matta dina köksknivar.

Träskärbrädor mattar inte dina köksknivar, och de håller faktiskt i många år om du tar hand om dem. Speciellt om du väljer en högkvalitativ sådan som massiv ek, som dessutom har fantastiska naturliga antibakteriella egenskaper.

Innan du använder din skärbräda i trä

När du får din skärbräda ska du torka av den med en fuktig trasa eller tvätta den med vatten på båda sidor. Även om vi oljar in våra brädor två gånger och slipar dem två gånger kan fibrerna ändå resa sig lite och ge en sträv yta de första gångerna du tvättar skärbrädan.

Det är helt normalt och naturligt för alla träskivor.

I verkstaden i Frankrike slipas våra skärbrädor en gång först, varefter brädorna doppas i vatten för att få upp träfibrerna. Sedan slipas brädorna igen. Det gör att fibrerna inte stiger lika mycket när du börjar använda din skärbräda. Du kan läsa om hela produktionsprocessen här →

Men eftersom trä är ett naturmaterial går det inte att undvika helt, och det är också ett bra tillfälle att bli en mästare i att ta hand om din nya skärbräda.

Efter att du har tvättat/torkat din skärbräda ska den lufttorka. Sedan kan du ta bort eventuella upphöjda träfibrer med den medföljande slipsvampen - och slutligen ge skivan lite träbalsam eller eventuellt bara lite matolja (t.ex. solros eller raps).

Daglig rengöring av skärbrädor i trä

Nyckeln till att ge dina skärbrädor ett långt och bra liv är att kontrollera fukten. Trä består av naturliga fibrer som kommer att absorbera vatten och potentiellt kan bli skeva när träet torkar igen. Därför är det oerhört viktigt att du aldrig låter skärbrädan dra i vatten länge – och speciellt inte i diskmaskinen!

Till vardags kan du med fördel använda en svamp eller borste och rengöra din skärbräda i varmt vatten och tvål. Skrubba bara tills eventuella fläckar eller matrester är borta - men KOM ALLTID ihåg att tvätta bägge sidorna av brädan, så att den inte blir skev och ojämn.

Torka skärbrädan med en disktrasa och ställ den mot väggen för att lufttorka helt. Du bör aldrig lägga en fuktig skärbräda platt på bordet eller i en låda, eftersom det kommer att förhindra att brädan torkar ordentligt.

Hur man tar bort fläckar från skärbrädan

Om det finns fläckar på din skärbräda eller träskärbräda så finns det en lösning - även om du har klippt rödbetor eller gurkmeja...

Du behöver bara två saker - bakpulver och vatten. Lägg ett par matskedar bakpulver direkt på skärbrädans yta och tillsätt sedan lagom mycket vatten för att få en jämn "pasta"-liknande konsistens.

Skrubba in blandningen i skärbrädan med en svamp och skölj sedan med vatten och tvål. Torka av brädan och låt den sedan lufttorka helt mot en vägg.

Läs mer om hur du sköter din ekskärbräda här →

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke